Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaelili ameliyat mağduruna 11 yıl sonra 135 bin TL!

Kocaeli Devlet Hastanesi’nde ameliyat olan bir vatandaş 1 yıl sonra idrarını yapamadığı ve genital bölgesinde duyarsızlık meydana geldiğini belirterek maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. 11 yıl 10 ay süren dava sonucunda AYM, uzun süren yargılama nedeniyle 135 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Kocaeli Devlet Hastanesi’nde ameliyat

Nazim Ozgun Erbulan 1Olay 2004 yılında Kocaeli Devlet Hastanesi’nde meydana geldi. İ.A. isimli kadın fizyolojik şikayetlerle Kocaeli Devlet Hastanesi’ne gitti. İ.A.’ya üroloji uzmanlarınca yapılan muayene sonucu sol spermatosel+inguinal herni teşhisi konuldu. Muayeneden birkaç gün sonra İ.A. ameliyata alındı. Ameliyattan yaklaşık 1 yıl sonra İ.A., Sağlık Bakanlığı’na ameliyat sonrası idrarını yapamadığını, genital bölgesinde uyuşukluk ve duyarsızlık meydana geldiğini belirterek maddi manevi tazminat talebinde bulundu. Bakanlık, yöntemin tıbbı kurallar çerçevesinde yapıldığını, spinal anestezi komplikasyonu geliştiğini ve bunun sıklıkla karşılaşan bir durum olduğunu belirterek talepleri reddetti.

YARGILAMA 11 YIL 10 AY SÜRDÜ

İ.A. ret üzerine Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’ne dava açarken mahkeme 2008 yılında davanın reddine karar verdi. Mahkemenin kararı Danıştay’a taşınırken Danıştay kararı bozarak Adli Tıp Kurumu tarafından rapor alınması gerektiğini belirtti. ATK’dan alınan raporda hekimin kusurlu olmadığı tespit edilirken İ.A. başvuru yollarını tüketmesinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, 11 yıl 10 ay süren dava süresinin makul olmadığını belirterek yargılamanın özenli ve hızlı yapılmadığına karar getirdi. Mahkeme, kişinin maddi ve manevi varlığının korunması hakkının usul yönünden ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında 135 bin TL manevi tazminatın İ.A.’ya ödenmesi gerektiğine kanaat getirdi.