Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Koruma Klor’un kaçak limanı ve kimyasal tankları için ÇED gerekli değilmiş!

İzmit’te kurulu olan Koruma Klor fabrikası 20 yıldan uzun süredir kullandığı kaçak limanı ve 10 adet kimyasal depolama için tankı için ÇED süreci başlatılmıştı. İzmit meclisinde de tartışmalara konu olan süreç sonunda ÇED Gerekli Değildir kararı verildi.

İzmit’te kurulu olan Koruma

Özgun imzaKocaeli’nin İzmit ilçesinde yer alan Vefa İbrahim Aracı’ya ait Koruma Klor fabrikası, 1993 yılı öncesinde İzmit Körfezi’ne kaçak bir liman kurdu ve bu limana 10 adet kimyasal depolama tankı inşa etti. Söz konusu kaçak yapılara 20 yıldan uzun süredir göreve gelen bütün yerel iktidarlar göz yumdu. Aracı’nın mühürlenmesi gereken tesisiyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı gibi geçtiğimiz aylarda kaçak yapıların kayıt altına alınması için ÇED süreci başlatıldı. Kamuoyu bu süreci İzmit Belediye Meclisi’nde belediye görüşü alınması için yapılan görüşmeler esnasında öğrendi.

İZMİT MECLİSİNDE TARTIŞILDI

İzmit Belediye Meclisi’nin temmuz ayı toplantısında İzmit-Şirintepe (tapuda Yenimahalle) Mahallesi G23b.23d.3d-4c Uygulama İmar Planı Paftalarındaki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi ilişkin kurum görüşünün oluşturulması ile ilgili İmar Komisyonu’nun 29.06.2022 tarihli raporu ağustos ayında gündeme geldi. Bakanlık Vefa İbrahim Aracı’ya ait Koruma Klor fabrikasının limanında kapasitesi artışı ve söz konusu limanın imar planlarına işlenmesi ile ilgili İzmit Belediyesi’nden görüş sordu. İzmit Belediyesi Ak Parti ve MHP Grubu’nun oy çokluğu ile ‘olumlu’ görüş bildirdi.

AK PARTİLİ SOYDABAŞ YIKILMASINI İSTEDİ

İzmit Belediyesi CHP Meclis Üyesi Arsal Arısal bu meclis toplantısında yaptığı konuşmada; “Koruma Klor’un plan değişikliği kapasite artırımını gösteriyor. Yapılacak değişiklikle hukuksuzluk meşrulaştırılıyor. Komisyonda da yanlışa ‘Doğru’ demeyelim dedik. Koruma Klor’dan yetkilileri dinledik. Kapasite artışı olmadığını söylediler. 30 metrelik bir yapılaşma olduğunu söyledik. Fabrika yetkilileri dahi plan değişikliğinin yanlış olduğunu söyledi. Tanklar 15 metreden 30 metreye çıkarılacak” ifadelerini kullandı. Ak Partili meclis üyesi Mustafa Soydabaş ise “Yetki sizde. Madem öyle kaldırın oradaki tesisleri. Yıkın oradaki depolama alanlarını. Sadece konuşmayın” ifadeleri ile tesislerin kaçak olduğunu teyit etmiş oldu ve yıkılması gerektiğini ifade etti.

KAÇAK LİMAN YIKILMADI AMA ÇED RAPORU HAZIRLANDI

Aradan geçen sürede Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetki sınırlarında yer alan limanla ilgili hiçbir resmi atılmadı. Ancak limanın sahibi olan Vefa İbrahim Aracı durmadı. Aracı’ya ait olan Koruma Klor, 9 milyon 450 bin TL’lik yeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlattı. Söz konusu raporda, yapılacak iş ile ilgili, “İşletmenin kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında 1993 yılı öncesinde kurulan 10 adet kimyasal depolama tankı için bu Proje Tanıtım Dosyası hazırlanmıştır. Söz konusu proje, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’, ‘Çevresel Etkileri Ön İnceleme ve Değerlendirmeye Tabi Projeler’, ‘Toplam depolama kapasitesi 500-50.000 m³ arası olan doğalgaz, petrokimya, petrol ve kimyasal maddelerin depolandığı tesisler (Perakende satış istasyonları hariç)’ kapsamında yer almaktadır” ifadelerine yer verildi.

Koruma Klor evlere mesafe‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI VERİLDİ

Raporda Kocaeli Valiliği, 1993 yılı öncesinde kurulan 10 adet kimyasal depolama tankı için üretim veya işletmeye başlanıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanılmadığını belirtti. Valiliğin skandal ifadelerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da aynı görüşü bildirerek destek oldu ve proje tanıtım dosyası hazırlanmasını istedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise söz konusu onayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanması gerektiğini bildirdi.  Proje dosyasının hazırlanmasının ardından Bakanlık, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verildiğini duyurdu.

EVLERE 400 METRE MESAFEDE

Öte yandan Koruma Klor tarafından Teknik Mühendislik Su Arıtma ve Danışmanlık isimli firmaya hazırlatılan ÇED raporunda depolama tanklarının bulunduğu parselle ilgili verilen bilgiler şaşkınlık yarattı. Firma tarafından hazırlanan raporda Koruma Klor’un kimyasal depolama tankları tesislerinin yaşam alanlarına kuş uçuşu ortalama 400 metre mesafede bulunduğu, İzmit ilçe merkezine ise uzaklığı kuş uçuşu 2,5 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.