Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mecliste tansiyonu yükselten RES tartışması!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin haziran ayı 2. oturumunda Karamürsel Senaiye’de kurulan ve geçtiğimiz günlerde inşaat sahası mühürlenen rüzgar elektrik santrali (RES) tartışması yaşandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı 2. Oturumu, Kocaeli Kongre Merkezi’nde Tahir Büyükakın başkanlığında gerçekleştirildi. CHP’li Meclis Üyesi Orhan Tanış, Karamürsel Senaiye’de kurulan ve geçtiğimiz günlerde inşaat sahası mühürlenen rüzgar elektrik santrali (RES) tartışması yaşandı.

Tanış, “Rüzgar enerji santraliyle ilgili yer tercihlerinde oranlarda belirli bir tahribata yol açıyor. Büyükşehir nisan ayında biz İlçe imar planını gündemden geçirdik ve askıya çıktık. 31 mayısta askıdan indik. Burada yapılan itirazların değerlendirmesiyle ilgili bu askıdan indikten sonra İlçe belediye meclisimizde ilave gündem maddesi olarak geldi. 8’nde de konu konuşuldu. 8 Haziran’da da olağanüstü toplantıda biz şirketle ilgili itirazların değerlendirilmesini görüştük. Mecliste biz bunu komisyona havale ettik. Bunu karara bağladık 21’nde önümüze geldi. Vatandaşların talepleriyle ilgili dilekçelerle hızlı bir şekilde cevap vermesi başımızın üstüne ama bunu sadece bir kişiye yapıyorsak ayrıcalıklı bir iş yapıyoruz demektir. 8 senedir Meclis üyeliği yapıyorum böyle bir hız görmedim.

“KULE DİKİLİYOR BELEDİYE DUYMUYOR”

Uygulama imar planı meclisten geçtikten sonra bir faaliyet başladı hala da devam ediyor. Şirket sahada yolları açmaya, santrali kuleyi ve kanatları şantiye sahasına getirdi ve bir kuleyi de dikti. Bizim onama sürecini burada sonlandıracağımız ama henüz sonlanmamış bir tribün dikilmiş. Hemen birkaç gün içinde belediyenin haberi olabiliyorsun burada 80 metrelik bir kule dikiliyor belediye duymuyor. Ne zamana kadar? Basına yansıyana kadar. Vatandaşların 900 dönüm kadar vatandaş arazisi var acele kamulaştırma kararı alınmış ve daha tamamlanmamış. Bu yerlerle ilgili şirket üstüne geçirmiş mi diye sorduğumda yine cevap alamadım. Vatandaşların bu konuda şikayetleri var neticede vatandaşlar bir haksızlığa uğradığından dolayı bir şikayet var. Bir milletvekili tarafından da mecliste dile getiriliyor ama bir hareket olmuyor.

İSMAİL YILDIRIM: “BİLGİM DAHİLİNDEDİR”

Tanış’ın ardından konuşan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Muhalefet sözcüsünü dinledim fakat bir türkü karar veremedim bunun yapılmasını istiyorlar mı istemiyorlar mı? İstiyorlarsa biz gereğini yapıyoruz. Yapılacak tesis senelik 48 bin konutun ihtiyacını karşılayacak. Geçen sene Mart ayında aldığımız kararın bir sene beklenilmesini gündeme getiriyorlar. Bu şirketin bizi ikna etmesi gerekiyorlar dedim. Kendilerinin bulunduğu ortamda şirket yetkilileri açıklamaları gerçekleştirdi. Bu çalışmalarının hızlandırılmasının sebebi firmanın Enerji Bakanlığı ile 30 Haziran’a kadar bir anlaşması bulunduğu için tesisi daha hızlı çalıştırmaya başladılar. Bu tesisin çalışmaya başlaması benim bilgim dahilindedir ve bir sorumluluk varsa benimdir.”

“RUHSATSIZ İNŞAAT BAŞLAMAZ”

Yıldırım’ın sözleri sonraki bir kez daha söz alan Orhan Tanış, “Ruhsatsız inşaat başlamaz. Haberleri olduktan itibaren sorumluluk onların üzerindedir. Başkan Bey bilgim var dedi. Bu konu önemli. Ben buna müsaade ettim yol verdim demek bir yöneticinin diyeceği şeyler değil. Bizler yasaların verdiği yetkilere göre bu makamlarda oturuyoruz” dedi.

“KIVIRMA” TARTIŞMASI

Konunun karşılıklı tartışma haline dönmesi sonrası bir kez daha söz alan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, “Bizler idareciyiz. Demagoji yapmaya kıvırmaya gerek yok. Bu tesisin yapılması yönünde. Yapılmış olan her şey benim bilgim dahilinde yapıldı. Bir daha olsa bir daha yaparım” dedi.

“KIVIRMA PARTİ DEĞİŞTİRME İLE OLUR”

Kıvırma kelimesine Tanış’ın tepki göstermesi sonrası sesini yükselten İsmail Yıldırım CHP Grubuna dönerek, “Kıvırmayın domogaji yapmayın. 14 milyon dolarlık bir yatırım yapılıyor. İş yapıyoruz iş memleket bizden iş bekliyor” dedi.  Seslerin yükselmesi sonrası bir kez daha söz alan Engin Taşdemir, “Ne kıvırması. Kıvırma parti değiştirme ile olur. Burada parti değiştiren yok” dedi.

HÜRRİYET’İ ÖRNEK GÖSTERDİ

Geçtiğimiz yıllarda Doğru Yol Partisi’nden AKP’ye geçen İsmail Yıldırım cevap hakkını kullanarak, “Ben parti değiştirmişimdir. Bu kıvırmak olarak görüyor. Fatma Hanım burada olsaydı söyleyemezdi. Emanet milletvekili ile parti değiştirdiklerini biliyorlar. Bir laf söylüyorsunuz. Siz parti değiştirirken kabul edilebilir bir sebep biz edince kabul edilebilir değil. Karamürsel’de şirket gelip sunum yaptığı zaman kimse sesini çıkarmadı. Siz şahsıma bir itham yapıyorsunuz. Fatma Hanım burada olsaydı diyemezdiniz” dedi. Söz konusu madde tartışmaların ardından oy çokluğu ile meclisten geçti.