Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Metro müteahhidine lüks araç aldırmışlar!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yaptırılan Gebze Metrosu’nun ihalesinde bakanlık için lüks araç ve ihalesi konusu dışı materyal satın aldırıldığı ortaya çıktı. Konu Sayıştay raporlarına yansıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Ugur ENC min e1623645972212Sayıştay Başkanlığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2020 raporlarını yayınladı. Söz konusu raporlarda denetim görüşünü etkilemeyen hususlarda Kocaeli’nin raylı sistemlerinin inşaatıyla ilgili büyük bir skandal ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri bakanlığın metro ihalesinin yüklenici firmasına lüks araç satın aldırdığını belirledi. Denetçiler konuyla ilgili şu ifadeleri raporlarına kaydetti: “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde, aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

10 ARAÇ, 40 TELEFON, 35 BİLGİSAYAR…

Gebze-Darıca Raylı Sistem Araç Alımında 10 araç, 15 bilgisayar, 20 dizüstü bilgisayar, 20 tablet, 40 hatlı cep telefonu, 30 hatlı dijital telefon, 8 LCD televizyon, 4 projeksiyon, 11 yazıcı/fotokopi cihazı, 1 cilt makinesi ve 1 kesintisiz güç kaynağının temini yer aldı.  Temin edilen otomobil, araç ve gereçlerin büyük bir bölümünün (lüks araçların tamamı) bakanlık merkez teşkilatınca kullanıldığı görüldüğü, dolayısıyla, temin edilen araç ve gereçler sözleşmesi yapılan işin ifasından ziyade idarenin merkez teşkilatının genel ve sürekli ihtiyaçlarının teminine yönelik olduğu belirtilse de denetçiler, bu şekilde uygulamaya mevzuatın izin vermediğini, ofis araç ve gereçlerinin idareye tahsisine rağmen taşınır olarak kaydedildi.” Bakanlık konuyla ilgili cevabında temin edilen otomobil, ofis araçları ve diğer gereçlerin ilgili iş kapsamında kullanıldığını ifade etti. Sayıştay denetçileri bu cevabın doğru olmadığını raporlarına not düştü.

KOCAELİ ŞEHİR HASTANESİ PERSONELİ

Söz konusu raporda Kocaeli Şehir Hastanesi’ne işin gereği olmayan elemanların alındığı da yer aldı. Konuyla ilgili olarak Kocaeli Şehir Hastanesi’nde 1 ofis elemanı, 1 bilgisayar operatörü, 2 servis elemanı ve 2 şoförün de yer aldığı tabloyu paylaşan Sayıştay denetçileri şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu personel ilişkili oldukları sözleşmeler kapsamındaki işlerde çalışmamakta, idarenin genel ve sürekli ihtiyaçlarının temini açısından Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görevlendirilmektedir. Ayrıca, bu personelin genel olarak sabit kaldığı fakat çalıştırıldıkları sözleşmelerin ise zamanla değiştiği görülmüştür. Bu haliyle mal alımı ve yapım işleri sözleşmelerinde diğer hususlar bölümünde yer alan personel çalıştırılmasına dair hükümlerin İdare tarafından genel bir personel istihdamı politikasına dönüştürüldüğü düşünülmektedir.” Bakanlık, söz konusu sorun ile ilgili personele doğrudan bir aylık veya ücret ödemesi yapılmadığı ve söz konusu işlerin yaklaşık maliyet hesaplarında personel giderleri ile ilgili ekleme yapılmadığını ifade etti. Denetçiler ise bu cevabı yerinde bulmadıklarını belirtti.