Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi: Kente de insanına da ihanettir.

Kartepe’de demir çelik fabrikası yapılması talebine istinaden Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi basın açıklaması yaptı.

Kartepe’de demir çelik fabrikası

Mimarlar Odası Kocaeli Şube’si adına Yönetim Kurulu Başkanı Alper Dülger, Kartepe’de demir çelik fabrikası yapılması talebine istinaden bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kartepe’de yapılması planlanan Demir Çelik Fabrikası’nın (Çelikhane ve Haddahane) ÇED toplantısıyla fabrikanın kurulması için gerekli süreçlerin başlatıldığı görülmektedir. Kentin doğa turizmi açısından en yoğun kullanılan ilçesinde çelik fabrikası yapmaya çalışmak, kentin ne doğasına ne de insanına saygı duyulmadığını göstermektedir. Bu tesis ne kadar istihdam, ne kadar maddiyat vaat ederse etsin, kente de insanına da ihanettir.

Dilovası ilçesinde yaşamak ve kanserden ölmek mecburiyetinde bırakılan insanların durumu ortadayken, Kartepe’ye ağır sanayi tesisi kurulmasına müsaade etmek Kocaeli’ye “Kayıplarınız umurumuzda değil” mesajı vermektedir. İstihdam ve iş imkanı makyajıyla, katma değer ve kalkınma vaadiyle kurulan sanayi tesislerinin çevresel etkileri sebebiyle kanserden kaynaklı yaşanan ölüm oranları ortadadır. Kaybedilen yaşamların karşılığının maddi veya manevi şekilde ödenmesi mümkün değildir.

ÇED SÜRECİNİN BAŞLAMASI YANLIŞ

Bir çelik fabrikasının toprağa, havaya, çevreye, insana vereceği zararı tespit etmek için hali hazırda işleyen benzer fabrikaların çevresel etkilerine bakılabilir. Bu etkileri gören istisnasız herkesin Kartepe’de kurulmak istenen tesise karşı çıkacağı aşikarken, süreci başlatmak son derece yanlıştır. ÇED toplantıları fabrikanın yapılması için gereken prosedürlerin yerine getirilmesi olarak görülmektedir.

KENTSEL PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRI

Kent planlamasının yatırımcının taleplerine göre şekillenmesi planlama ilkelerine aykırı olduğu gibi, kenti plansızlığa ve plansızlığın doğuracağı sorunlara itmektedir. Kıyı bölgelerinde artan limanların yarattığı trafik ve alternatifsiz ulaşım yolları ortadayken, plansız yerleşkelerin her alanda vereceği zararın ön görülmesi ve bütüncül kent planlaması yapılarak her yatırıma bu plana uygun şekilde yer gösterilmesi elzemdir.  Kocaeli yakın geçmişte Durhasan’da yatırım odaklı dönüşümü ve yatırımcı tarafından yapılan bölge planlamasını yaşamışken, kentin bugün benzer şekilde maddi gücü olan yatırımcı talebine yenilmesini kabul etmek mümkün değildir.

ÇEVRESEL ETKİLERİN BÜTÜNÜ ÖLÇÜLMELİ

Sanayiye yeri kalmayan kentimizde her tesis için ayrıca hazırlanan ÇED raporları bütüne dair veri içermemektedir. 1 tesis üzerinden yapılan değerlendirmede ortaya çıkacak zarar tolere edilebilir görünürken 100 tesisin toplam zararı ÇED raporlarında okunamamaktadır.

Bu sebeple, bugün ve derhal, Kocaeli’deki ilgili kamu kurumları tarafından tüm ilçelerde fabrikaların tamamı üzerinden bir değerlendirme yapılması zaruridir. Bölgesel ölçekte sanayi tesislerinin tamamına ait “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu” hazırlanmalı ve bugünden sonra yeni yapılacak tesislerin ÇED sonuçları bütüncül olarak değerlendirilmelidir.

Bugün çelik fabrikası için, yarın başka tesisler için halkı isyana sürüklemek yerine, genel değerlendirme yapılarak kentin yeni yapılacak tesislerle ilgili durumunu ölçmek ve değerlendirmeleri de bunun üzerinden yapmak kentin son umududur. Yetkililerin halkın taleplerini, kentin sanayiye doygunluğunu ve zehir solunan havayı görmelerini ve Demir Çelik Fabrikasının tüm süreçlerini durdurmalarını bekliyor ve talep ediyoruz.”