Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ormanlık alana atık tesisi kurmak istiyorlar!

Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi Gebze Tavşanlı’da atık geri kazanım tesisi kurmak istiyor. Tapuda orman alanı olarak gözüken firmaya ait arazide kurulması planlanan tesisle ilgili ÇED süreci başladı.

Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi

ugurKastamonu Entegre Ağaç Sanayi Gebze Tavşanlı’da atık geri kazanım tesisi kurmak istiyor. Tapuda orman alanı olarak gözüken firmaya ait arazide kurulması planlanan tesisle ilgili ÇED süreci başladı. 86 milyon 300 bin liraya inşa edilecek olan yeni tesiste firmanın atık ahşap ürünleri yonga levhalara dönüştürülecek. Yıllık 541 bin 326 metreküp üretim yapacak olan atık geri kazanım tesisi 12 ay, 30 gün, 24 saat çalışacak. Şirket personellerinin bir bölümü bu tesisi kaydırılacak, 4 yeni istihdam sağlanacak ve 3 vardiyada üretim yapılacak.

902 KİŞİ ÇALIŞACAK

Firmanın ÇED başvuru dosyasında proje şu ifadelerle anlatılıyor; “Yonga Levha Üretim Tesisinde yılda 12 ay, ayda 30 gün, günde 24 saat (3 vardiya) çalışma yapılacaktır. Çalışma süreleri ünitelerdeki bakım onarım çalışmaları, kullanılacak makine/teçhizatın kapasiteleri vb. nedenlerle değişkenlik gösterebilecektir. Mevcut durumda tesis bünyesinde 898 kişi çalışmakta olup iş bu proje ile 4 personel ilavesi yapılarak toplam 902 personel çalışması planlanmaktadır.

WhatsApp Image 2024 02 27 at 11.45.43ORMAN ALANLARI KİRALANDI

Projenin gerçekleştirileceği parsel yatırımcı firma adına tapulu ve ayrıca orman alanları da kiralanmış olup arazi büyüklüğü tesisin gelişme potansiyeline uygundur. Halihazırda kurulu bulunan Yonga Levha Tesisi ile kurulacak olan yeni ünitenin entegre olması nedenleriyle alternatif alan araştırması yapılmamıştır. Ayrıca tesiste mevcut durumda uygulanmakta olan üretim teknolojisi proje kapsamında da uygulanacak olup alternatif bir teknoloji değerlendirmesi yapılmamıştır. İsrafın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması gerekmektedir.

HAMMADDE HALİNE GETİRİLECEK

Atığı, yalnızca çevresel bir problem değil, aynı zamanda ekonomik bir kayıp olarak değerlendirmek gerekmektedir. Atıkların doğru yönetilmesi ve kaliteli atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye tekrar kazandırılması büyük bir önem taşımaktadır. Mobilya sanayinde tehlikeli atıkların yanı sıra hızar talaşı, kapak tahtası, çıta gibi tehlikesiz atıklar da oluşmaktadır. Uygun toplama prosedürleri ile toplanan tehlikeli/tehlikesiz ahşap atıklar son teknolojilerle donatılmış tesislerde yonga levha hammaddesi haline getirilerek temiz yonga olarak yeni levha üretiminde kullanılmaktadır. Bu doğrultuda yatırımcı firma tarafından yapılan çalışmalar kapsamında ahşap ve mobilya atıklarının yonga levha üretiminde kullanılarak ekonomiye kazandırılması hedeflenmiştir.”