Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Raporlara yansıdı: Kocaeli depremi neden büyük yıkımlara yol açtı?

2021 yılı AFAD ve Kocaeli Valiliği tarafından hazırlanan İRAP raporunda 1999 depreminin büyük yıkımlara yol açmasının sebepleri de yer aldı.

2021 yılı AFAD ve
Nazim Ozgun Erbulan 1

2021 yılında AFAD ve Kocaeli Valiliği tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında valiliğin ev sahipliğinde her yıl toplantı yapılıyor. Son toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz, 11 Ocak 2023 yılında yaptığı toplantıda, eylemlerin yüzde 31.1’inin gerçekleştirildiğini bildirdi. Vali Yavuz, “Unutulmamalıdır ki afetler meydana gelmeden önce yapılan afet risklerini azaltma çalışmaları, afetler meydana geldikten sonra oluşabilecek kayıp ve hasarı en az 7’de 1 oranında azaltmaktadır” dedi.

“BİLİMİN IŞIĞINDA MÜHENDİSLİK PLANLAMALARI YETERİNCE YAPILMADI”

Kocaeli’nin jeolojisinden bahsedilen raporda, “Kocaeli bölgesinde yerleşim alanlarının önemli bir bölümü gevşek alüvyon çökelleri üzerinde yer almaktadır. Kocaeli’nin jeolojisine bakıldığında İzmit, Derince ve Gölcük gibi ilçelerimiz genç ve gevşek kuvaterner alüvyonları içeren çökeller (basen) üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca KAFZ’ın güçlü deprem üretme potansiyeline sahip kuzey ve güney fay kollarının da etkisi tehlikesi altındadır. 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin Kocaeli’nde büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açmasının nedenlerinden biri deprem-zemin ilişkisinin doğru kurgulanmaması ve bu bağlamda bilimin ışığında mühendislik planlamalarının yeterince yapılmamış olmamasıdır” ifadelerine yer verildi.

“RİSKİN BÜYÜK OLACAĞI AÇIKTIR”

Riskin büyük olacağı ile ilgili de raporda, “Genç ve zayıf alüvyal basen zemininin büyütme ve hakim salınım periyodundan hareketle, bu uygulamadan çok daha güçlü bir depremin meydana gelmesi durumunda ve bir de depreme dayanıksız yapı stoğunun kullanılarak yönetmeliğe uygun olmayan bir şekilde inşa edilmesi durumunda can ve mal kaybına yol açacak riskin büyük olacağı açıktır. Yeni inşaatların zeminin dinamik yapısına uygun olarak tasarlanması ve hasargörebilirliği yüksek olan yapıların ise kentsel dönüşüm bağlamında değerlendirilmesi önemlidir” ifadeleri yer aldı.