Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SEDAŞ satılıyor mu?

Enerji sektörü kulislerinde son günlerde önemli bir iddia konuşulmaya başlandı. Dilden dile dolaşan o iddia SEDAŞ’ın bir süredir satışta olduğu ve iki firmanın alıcı olarak görüşmeler yaptığı yönünde.

Enerji sektörü kulislerinde son

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Darıca İlçe Başkanı Gökhan Aktaş, Darıca Belediyesi'nde Ak Parti torpiliyle işe alınan isimleri tek tek açıkladı.Türkiye Elektrik Dağıtım Sistemi’nde özelleştirme çalışmaları 2004 yılında başladı. 02.04.2004 tarih ve 2004/22 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile pek çok bölgede elektrik dağıtım işi özelleştirme kapsam ve programına alındı. Türkiye 21 elektrik dağıtım bölgesine ayrıldı. Kocaeli’de hizmet veren Körfez EDAŞ ile Sakarya EDAŞ birleştirildi ve SEDAŞ olarak hizmet verecek yeni bir bölge oluşturuldu. SEDAŞ 2008 yılında satışa çıkarıldı.

600 MİLYON DOLARA ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ

SEDAŞ’ın yüzde 100 hissesini 1 Temmuz 2008 tarihinde Akkök-Akenerji-CEZ Konsorsiyumu 600 milyon dolara satın aldı. 2009 yılının şubat ayında, 13 sene önce SEDAŞ özel bir şirket olarak hizmet vermeye başladı. Kocaeli, Bolu, Sakarya ve Düzce illerinde elektrik dağıtım işini üstlenen firma ile ilgili enerji sektörü kulislerinde son günlerde önemli bir iddia konuşulmaya başlandı. Dilden dile dolaşan o iddia SEDAŞ’ın bir süredir satışta olduğu ve iki firmanın alıcı olarak görüşmeler yaptığı yönünde.

PALMET VE ÇALIK ENERJİ

SEDAŞ’ın ne kadar değerle satışa çıkarıldığı bilinmiyor. SEDAŞ’la ilgilenen iki firma ise Palmet Enerji ve Çalık Enerji. Her iki firma da sektörde söz sahibi ve SEDAŞ’a satın alabilecek büyüklükte. Çalık Enerji, Çalık Holding’e bağlı bulunuyor. Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Balkanları kapsayan geniş bir coğrafyada yenilenebilir enerji, altyapı, dağıtım ve perakende işleri yapıyor. Palmet Enerji, 1998 yılında kurulan Çalık Enerji’ye göre sektörde çok daha eski bir şirket. 1984 yılından bu yana enerji sektöründe olan firma kentimizde, Gebze bölgesinde Palgaz markasıyla doğalgaz dağıtım işi yapıyor. Şirketin ayrıca elektrik üretimi ve dağıtımı alanlarında da yatırımı bulunuyor.

SEDAŞ TİS GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

SEDAŞ’la ilgili söz konusu satış haberi işçileri de heyecanlandırmış durumda. Hali hazırda asgari ücret sınırında maaş alan ve büyük bir geçim mücadelesi veren SEDAŞ işçileri son günlerde TES-İŞ Sendikası ile masada toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için ter döküyor. SEDAŞ işçileri maaşlarına yüzde 40 zam talep ediyor. Enflasyonun yüzde 36 düzeyinde olduğu ülkemizde gayet makul bir talep olan yüzde 40 dahi işveren tarafından olumlu karşılanmıyor. İşçiler olası bir satış ve yönetim değişikliği durumunda maaşlarının en azından insanca yaşayabilecekleri bir düzeye çıkabileceğini umut ediyor.