Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tahir Büyükakın 3 yılını anlatıyor… Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sevdamız Kocaeli 3 Altın Yıl canlı izle…

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen programla 3 yıl boyunca neler yaptığını kamuoyuna anlatıyor. Detaylar için haberimize göz atın.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

Sebahattin AydınUğur Enç31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerinden ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Tahir Büyükakın geride kalan 3 yılını bugün düzenlenen özel bir programla değerlendiriyor. Büyükakın ‘3 Altın Yıl Eser ve Hizmet’ sunum programı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tamamlanan, devam eden ve planlanan projelerini kamuoyu ile paylaşıyor. Bugün saat 14.00’de Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen kokteyl ile başlayan programda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın sunum yapıyor.

BÜYÜKAKIN’DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

Büyükakın’ın sunumunda şu ifadeler yer aldı: “Bizim için milletin dışında herhangi bir güç odağı ya da güçlü rızası alınacak bir makam olamaz. Bunu hiç akıldan çıkarmadan çalıştık. 1095 gün oldu. Bayram tatilleri dahil olmak üzere toplam 15 gün olmamıştır bizim tatil tabiri içerisinde değerlendireceğimiz süre. Haftasonu ve bayram dahil 1095 gündür sahadayız. Durmadan, şikayet etmeden, yorulmadan koşturmaya devam ediyoruz. Bizim kulağımızda hep büyüklerimizin sözleri, sayın cumhurbaşknımızın bizlere verdiği sözler var.

Tahir Büyükakin 3 yilini anlatti4.5 MİLYAR LİRALIK TAMAMLANAN PROJE

Bugün sizlere 3 yıl boyunca yaptığımız işleri anlatacağım. Tamamlanan eser ve hizmetlerimizin 309 adet. Bunlar toplulaştırılmış başlıklar. Bunların 66 tanesi ulaşım, 44 tanesi altyapı, 66 tanesi üstyapı, 45 tanesi Çevre ve Şehircilik ile, 48’i sosyal hizmetler ile11’i istihdam ile 29 tanesi de pandemi ile alakalı. Bunların toplam bedeli 4.5 milyar lira. Devam eden projelerimizin ise 29’u ulaşım, 29’u altyapı, 25’i  üst yapı, 16’sı çevre ve şehircilik, 3’ü ise istihdam ile alakalı. Toplam bedeli 2.6 milyar lira bu işlerin.

1.5 SAATLİK SUNUM

Bütün bunları sunmaya kalksak ihale ve proje aşamasındakiler de dahil olsa bunlara birer dakika ayırsak dinlerken bunalırdık. Bu sebeple devam eden ve ihale aşamasındaki işlerden 85 tanesini seçtik. Bir de 4.5 milyar liralık tamamlanan işler için 4.5 dakikalık bir sunum hazırladık. Bunları anlatacağım sizlere. 1.5 saate yakın bir sunum olacak. Sabrınız için teşekkür ediyorum şimdiden sizlere.” Bu kısa açılış konuşmasının ardından tamamlanan projelerle ilgili 4.5 dakikalık sunum katılımcılaran seyrine sunuldu. Daha sonra Tahir Büyükakın yaklaşık 1.5 saat sürecek devam eden ve ihale aşamasında olan projelerle ilgili özel sunumuna başladı.

GEBZE METROSU NE AŞAMADA?

Tahir Büyükakın’ın sunumunda şu ifadeler yer aldı: “Devam eden işlerimizde Gebze Darıca Metrosu var. Şu anda tamamlanma oranı yüzde 43. Yaklaşık 5 milyar lira maliyeti olacak ve bizim bütçemizi çok zorlayacaktı. Onun Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesi çok kritik bir işti. Bu metronun bitmesi için bizim kaynaklarımızın yeterli olamayacağını sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik. Bizim de hiç ummadığımız bir yerde, ayak üstü sayın Cumhurbaşkanımız ‘tamam’ dedi. Daha sonra Dubaiport’un demiryolu bağlantısı için Ulaştırma BAkanımız Kocaeli’ye geldi. İlerleyen süreçte bakanlığımıza bu metro işini devrettik. Şu anda çalışmalar sürüyor. Zannediyorum 2023 yılının başında ilk kısmı daha sonraki yılda ise tamamı hizmete alınacak.

Tahir Büyükakin 3 yil değerlendirme toplantisiİZMİT’TEKİ TRAMVAYLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Şehir Hastanemizin tramvay hattını da yine Ulaştırma Bakanlığımıza iletmiştik. Şu anda ilerleme durumu yüzde 12. 3 kilometre bir mesafesi olacak. 5 istasyonu bulunacak. 2 adet yaya üst geçidi, 4 adet alt ve üst geçit inşa edilecek. Günlük 39 bin yolcu taşıyacak ve bizim tramvay hattımızla entegre olacak. Dereboyunda, Demokrasi Bulvarı’nda birleşecek. Kuruçeşme Tramvay Hattımız devam ediyor. Eskiden Derince’ye dönen yolu taşıdık. O bölgede sıkışıklık var şu anda ama imalat tamamlanmış değil henüz. İmalat tamamlandıktan sonra bölgedeki sıkışıklık rahatlayacak.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI  İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

363 kilometre içme suyu hattı döşedik. 26 adet büyük proje ile 153 mahalleye hizmet verdik. 273 milyon 161 bin 251 lira harcama yaptık bu işe. Şu anda Körfez’de, Darıca’da, Derince’de vatandaşlarımız bu altyapı çalışmaları nedeniyle sıkıntılı ama şunun hatırlanması gerekiyor. Biz seçim çalışması yaparken Darıca’da bir kardeşimiz yağmur suyunda, asansörde hayatını kaybetti. Bizim afetlerde ölümleri engellememiz gerekiyor. Bu sebeple altyapı çalışmalarını bütün eleştirilere rağmen aralıksız devam ettirmemiz gerekiyor. Belediye hizmetlerinde şöyle bir şey var, siz hizmeti yaparken fark edilmez. Çeşmeden akan su durduğunda bu hizmetler fark edilir. Ben çalışmalarda yaşanan sıkıntılar dolayısıyla vatandaşlarımızdan özür diliyorum ve sabretmelerini istiyorum.

Kartepe TeleeferikKARTEPE TELEFERİĞİ NE OLACAK?

Kartepe Teleferiği kentin en çok tartışılan projelerinden bir tanesi. Mahkemede buraya katılan 2 firma mücadele ediyor. Biri İtalya biri de Avusturya firması. Bu iki firma bu işi alabilmek için kıyasıya mücadele ediyorlar. Bizim o ihale sürecini çok rahat yürütmemiz onların bu işi alabilme ihtirasından dolayı engele uğrayabiliyor. Eğer KİK’te veya mahkemede herhangi bir sorun yoksa… Bizde hiçbir sorun yok onu söyleyeyim. Kasada paramız var. Büyükşehir Belediyesi’nin mali yapısı oldukça güçlü. Eğer ihale aşaması tamamlanabilirse çalışmalara hemen başlayacağız.

İTFAİYE BİNASI TAŞINACAK

Kocaeli İtfaiye Binası’nı İnterteks Fuar Alanı’nın yanındaki alana taşıyacağız. 21 bin metrekarelik bir inşaat mevcut şu anda. Önümüzdeki yıl daha fazla araç satın alarak müfrezemizi güçlendireceğiz. Eğitim de verilebilen özel bir alan oluşturacağız inşallah. Şu anda Darıca’da 7.5 milyon lira yatırımla Nene Hatun Stadı’nı yeniliyoruz. Bir tane müsabaka bir tane antrenman sahası yapılıyor şu anda. yüzde 90 seviyesine ulaştı. Burada amatör spor kulüplerimiz hem antrenman yapacak hem de müsabakalarına çıkacak.

KOCAELİ’DE BÜYÜK DÖNÜŞÜM VAR

Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm işi başlı başına devasa bir iş. Yüzde 99 mertebesinde vatandaşlarımızın rızası alındı burada. Yıkım sürecinin yüzde 99’u tamamlandı. 1209 hane vardı biliyorsunuz. Burada şu anda bir iki bina kaldı. Onlar da yıkılacak. Toplamda 494 bina yıkılmış olacak. Çalışmalar devam ediyor. Bir de Gölcük Kentsel Dönüşüm Projemiz var. Burada bakanlığımız bir çalışma hazırladı. Biz de bu projenin bütçesine 75 milyon lira destek vereceğiz. Çayırova Sazlıdere Kentsel Dönüşüm Projesi’nde de yeni sanayi sitesi inşa edilecek ve TOKİ bölgede yeni konut alanları yaratacak. Burada önce konutları inşa edeceğiz ve vatandaşlarımızı yerleştireceğiz. Daha sonra sanayi alanını inşa edeceğiz.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen programla 3 yıl boyunca neler yaptığını kamuoyuna anlatıyor. Detaylar için haberimize göz atın.PORJELER HIZLA İLERLİYOR

Bir diğer kentsel dönüşüm ise Dilovası Kömürcüler OSB’de yapılacak. Kendileri talep ederek faaliyetlerini durdurdular. Şu anda orada yüzde 10 mertebesinde bir iş kaldı. 700 dönümlük bir alanda kömürcülük faaliyetleri tamamen duracak. Bakanlığın kararı doğrultusunda oradaki faaliyet başka bir konseptte devam edecek. Bölgenin alt kısmında 24 hektarlık bir alanı kamulaştıracağız ve bölgede yeni bir Dilovası, yenilenen bir Dilovası inşa edeceğiz. Dilovası-Tavşancıl bölgesinde de kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. İzmit Sepetçi ve Sekbanlı’da iki adet toplu konut porjesi devam ediyor. Sepetçi’de yüzde, Sekbanlı’da yüzde 70 ilerleme var.

GÖLCÜK SAHİL YOLU PROJESİ TAMAMLANMAK ÜZERE

Gölcük’te sahil düzenlememiz devam ediyor. Kıyıdan yürüyüş devam edecek ve bir aqupark inşa edilecek. Bisiklet yollarının olduğu, yürüyüş parkurlarının bulunduğu güzel bir seyir terasımız ve kayıkçılar için küçük bir marina imalatımız olacak. Körfez’de sahilde yine Yarımca Atalar Parkı inşa ediliyor. 11 milyon liralık bir proje. İçinde ataya saygı yolu, büstlerin bulunduğu büyük bir park inşa edilecek. Tamamlandığında çok güzel olacak.

SEKA’YA BÜYÜK PROJE

Seka Kültür Havzası projesinin lansmanını daha önce yapmıştık. Burada 3 ayrı noktada projelerimiz hazırlandı. Bir kısmı ihale aşamasında. İkinci kağıt fabrikasını mimarlık fakültesi yapacağız. Fakültemiz bu bina için özel bir proje çalışması yapıyor. Bununla birlikte diğer projelerimizi de tamamladık. Kocaeli Sanat İhtisas Merkezi’ni inşa edeceğiz. Büyük bir Gençlik Kütüphanesi oluşturacağız. Bu alan 24 saat yaşayan bir alan olacak. 3 ayrı fonksiyon ile bunu başaracağımızı düşünüyorum.

Kocaeli Kartepe Uluslararasi Fuar AlaniKOCAELİ FUAR ALANI NE ZAMAN YENİLENECEK?

Milli İrada Meydanımızın da lansmanını daha önce yapmıştık. Orada çok fonksiyonlu bir işin yapılabildiği alan oluşturacağız. Gençlerin spor organizasyonlarını yapıtğı, konserlerin verilebildiği, içi dolu bir alan olarak tasarladık burayı. Yaşam alanları inşa etmeyi kararlaştırdık burada. 11 Nisan’da ihalesi yapılacak ve bu sene içinde imalatı başlayacak. Kocaeli Fuar Alanı da ihale aşamasına geldi. Projelerini teslim aldık. 276 bin metrekare alanda 6 adet çok amaçlı salon, kapalı alanda dev bir akvaryum ve rekreasyon iskelesi inşa edilecek. Bu alanın imalatı da bu yıl başlayacak inşallah.

YENİ ULUSLARARASI FUARA NE KADAR HARCANACAK?

İnterteks Alanı’na sulak alanı da içine alacak bir şekilde proje oluşturmak için çalışıyoruz. Buranın bir kamusal alan olarak kalması gerektiği fikri giderek hakimiyet kazanıyor. Burada bir fuar alanı inşa edilmeyecek. Fuar alanımız Kartepe’ye taşınacak. Cengiz Topel Havalimanı yakınında 300 dönüm alan üzerinde fuar ve kongre merkezi inşa edeceğiz. Otel ve konaklama alanları ile uluslararası bir fuarcılık merkezi oluşturacağız. TEM Otoyolu ile Kuzey Marmara Otoyolu ile bağlantılı, şehir merkezini sıkıştırmayan bir proje hazırlıyoruz. Kısım kısım imalatları yapılacak. Gerçekten çok büyük bir iş. 1 milyar lira gibi bir bütçe gerekecek bu yeni fuar alanının inşa edilmesi için.

Kocaelispor binasi İzmit katli otoparkİZMİT MERKEZE 2 YENİ KATLI OTOPARK

Kocaelispor’un bir dönem kullandığı İnönü Caddesi üzerindeki eski sosyal hizmetler binamızın yerine mekanik katlı otopark inşa edeceğiz. Defterdarlık Binası boşaltıldıktan sonra orayı da alıp o bölgede de bir katlı mekanik otopark yapmayı planlıyoruz. Şehir merkezinde otopark konusunda artan bir talep mevcut. Bunu görüyor ve ona göre hazırlık yapıyoruz.

Kocaeli Halk EkmekEKMEK ÜRETECEKLER Mİ?

Şu anda fırıncılarımızla Halk Ekmek çalışmalarımız normal bir şekilde devam ediyor. Fırıncılar Odası bu hizmeti iyi bir şekilde verirse bize ihtiyaç olmaz. Ancak onlar halka hizmeti iyi yapmazsa o zaman biz ekmek fabrikası kurabiliriz. Afet Mutfağı projemiz bir ekmek fabrikası gibi anlaşıldı. Ama şu anda büyük problemler çıkmadan halk ekmek işimiz devam ediyor. Afet Mutfağımız ise bize ekmek için doğal afetlerde olası durumlarda yardımcı olmak için inşa edilecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yeni Meclis BinasiBÜYÜKŞEHİR’E YENİ MECLİS BİNASI

Büyükşehir Belediyesi olarak meclis binamız yok. Kongre merkezimizde toplantılarımızı yapıyoruz. SEKA alanı Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm alanı aslında. Bunun son adımını boru fabrikasının su kanallarının üzerinde inşa edeceğiz. 3 adet büyük su kanalı var. Yürürken görünmüyor. Ancak yüksek kesimlerden görülebiliyor. Biz bu alanda bir meclis binası inşa edeceğiz ve bölgedeki endüstriyel dönüşümü tamamlayacağız. Bunların projeleri hazır ve önümüzdeki aylarda işleme alınacak.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EN BORÇLU BELEDİYE Mİ?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 31 Mart’tan bu yana 161 personel eksiltti. Emekli olanlar var, kimseyi işten atmadık. İSU’da 236, iştiraklerimizde 292 yeni personeli istihdam ettik. Toplam 31 Mart seçimlerinden bu yana Büyükşehir Belediyesi’nde 367 personel artışı oldu. Ancak bu rakamın büyük bir bölümü yeni otobüslerimiz için alınan şoförlerimiz. Keyfi bir alım yapmıyoruz. 120 otobüs satın aldık. Otobüs başına ortalama 2.4 şoför istihdam ediliyor. Borcumuz ise göreve geldiğimizde 6.2 milyar TL idi. Türkiye’nin en borçlu belediyesi diye bize deniyordu. Ancak orada bir yanlış var. Hazine’ye olan borcu en çok olan belediye biziz. Fakat en borçlu belediye biz değiliz. Çok daha fazla borcu olan belediyeler var. Biz az önce saydığımız işleri yaparken, 4.5 milyarlık yatırımı tamamlarken 2 milyar 155 milyon lira borç ödedik. Borçlarımız 4 milyara düştü. Önümüzdeki 2 sene içerisinde 2 milyar gibi bir borcumuz kalacak. Biz borçlanamıyorduk bugüne kadar. Şu anda borçlanmak istesek 5.5 milyar lira borçlanabiliyoruz artık. Çünkü borçlanma limitlerimizi artık büyük ölçüde ödedik. Borçlanmaya hiç ihtiyacımız yok. Ancak istersek borçlanabiliriz.

TAHİR BÜYÜKAKIN KÜRSÜDEBÜYÜKŞEHİR HARCIYOR AMA KASA NE DURUMDA?

Son olarak mali performansımızdan bahsedeyim. Mesela 1 lira borcumuz var, kasamızda 7 kuruşumuz var gibi bir oran vardı 31 Mart seçimlerinde. Şu anda kasamızda her 1 lira borca karşılık 5 lira 35 kuruşumuz var kasamızda. Bunu bir lütuf olarak söylemiyorum. Sizlerden bir emanet aldık ve bunu hakkıyla yönetmeye çalışıyoruz. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Gereksiz harcama yapmadık. Gereksiz personel almadık. Milletimizde 1095 günün hesabını 2 saatte vermeye çalıştım. İnşallah milletimiz de razı olur.