Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Taşdemir: Büyükşehir’in bütçesi 9 kat, asgari ücret 2 buçuk kat artmış!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, Büyükşehir’in 2023 yılı bütçesi ile ilgili, “Bütçe 3 yılda 9 kat artmış, asgari ücret ise 2 buçuk kat artmış. Mesela 2020 yılındaki bütçe 2.775.000-TL iken, 2023 yılı bütçesi bunun yaklaşık 9 katı. Yani bütçe 3 yılda 9 kat artmış fakat asgari ücret ise 2.5 kat artmış” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP

SEBO İMZANazim Ozgun Erbulan 1Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı meclis toplantısı ikinci oturumu bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın başkanlığında Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mecliste, 56 gündem maddesi görüşülüp karara bağlandı. Kocaeli Büyükşehir’in 23 milyar ve ilçe belediyelerinin toplam 8 milyar 966 milyon 832 bin liralık bütçesi mecliste gündeme geldi.

GELİR-GİDERLER PAYLAŞILDI

2023 yılı Mali Yılı Performans programı ile ilgili bütçenin toplamı 23 milyar TL olarak belirlendi. En fazla kalem 12 milyar 276 milyon 920 bin TL sermaye giderleri olarak belirlendi.  Büyükşehir’in personel gideri toplamda yüzde 10.64 olarak açıklandı. Gelir bütçesinin toplamda 22 milyar TL, en büyük payın 19 milyar 940 milyon 408 bin TL ile diğer gelirler olduğu belirtildi.

“UMARIZ BÜTÇEYİ DOĞRU ŞEKİLDE HARCARSINIZ”

CHP ve İYİ Parti grubu adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, “Bütçe 3 yılda 9 kat artmış, asgari ücret ise 2 buçuk kat artmış. Mesela 2020 yılındaki bütçe 2.775.000-TL iken, 2023 yılı bütçesi bunun yaklaşık 9 katı. Yani bütçe 3 yılda 9 kat artmış fakat asgari ücret ise 2.5 kat artmış. Oysa asgari ücretin yerel yönetimler gibi arttığını düşünmüş olsaydık bugün asgari ücret yaklaşık 21.000-TL olması gerekirdi. Bu çelişkiye de dikkatinizi çekmek istedim. Büyükşehir bütçemiz 2022 yılı bütçesine göre yaklaşık %100 oranında artmıştır. Bütçenin Gider kalemlerinin 1/3 ’ünü Fen İşleri ve Ulaşım Dairesi oluşturmakta, Bütçenin önemli bir kısmının Fen İşlerine harcanacak olması olumlu bir gelişmedir.  Çevre Koruma Dairesine ciddi bir bütçe ayrılmış. Umarız bu bütçeyi doğru bir şekilde harcarsınız. Bir daha kentimizde çevre faciaları yaşanmaz.

“BÜTÇE KAT VE KAT ARTTI”

Özellikle kentimizin deprem bölgesinde olması sebebiyle ve geçtiğimiz günlerde kendini maalesef ki tekrar hatırlatan deprem gerçeği ortada duruyorken Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına 250.000.000-TL ayrılmasının çok yetersiz olduğunu düşünüyoruz. İlgili daire başkanlığına çok fazla önem verilerek faaliyet alanının genişletilmesi gerekiyor. Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına 298 milyon ayrılmış. Bunun 244 milyonluk kısmı ile mal ve hizmet alımının yapılacağını görüyoruz. 244 milyonluk hizmet alımı fuar v.b organizasyonlar için mi harcanacak? Muhtarlık Dairesi Başkanlığına 750 milyon liralık olağanüstü bir bütçe ayrılmış. Geçtiğimiz yıl ki bütçesi ile kıyasladığımızda kat be kat arttığını görüyoruz. Muhtarların bütün taleplerini yerine getirilecek olması, en azından sorunların bir nebze azalacağını gösteriyor.

“NELER SATILACAK ÖĞRENMEK İSTİYORUZ”

Gelirler kısmında yaklaşık 20 milyar TL Merkezi İdareden gelmekte  Sermaye Geliri kısmında ise 1.396.000.000-TL görünmektedir. Sermaye Geliri, arsa ve bina v.b satışlardan elde edilecek gelirleri kapsamaktadır.  Başkandan 1.396.000.000-TL lik gelir karşılığında büyükşehire ait nerelerin satılacağını öğrenmek istiyoruz? Performans programına kısaca baktığımızda  2023 metro hattı hedef 40 km olarak görülüyor.  Burada belirtilen 40 km hangi güzergahı kapsıyor ? Tramvay hattı hedef 12 km olması Otopark yapım hedefinin 3 tane olması çok ama çok yetersizdir.  Tır Parkı ile ilgili hedef 200 araçlık. Kentimizin bir liman şehri olduğunu düşünürsek özellikle Körfez ve Derince ilçelerimizde sokak aralarında sürekli artan tır parklanmasını düşünürsek 200 araçlık bir park yetersiz kalacaktır.

“ATIK BERTARAF TESİSİ 562 MİLYON TL AYRILMIŞ”

Atık ve Bertaraf Tesisi için 562.000.000-TL ayrılmış. Bu Kandıra’da yapmayı düşündüğünüz Çöp Fabrikası için mi yoksa Hereke’de yapılması düşünülen Atık Tesisi için mi? Destek olarak gübre geçen yıla göre 10 kat artmış çok olumlu olduğunu söyleyebilirim.  Fakat çiftçilerimize verilecek tohum geçen yıla göre azalmış görünüyor.  Sosyal Yardım olarak vatandaşlara 450 trilyon para ayrılmış.  Aslında bu rakam bile Kocaeli’de ki yoksulluğun geldiği durumu özetlemek için yeterli bir sebep olsa gerek. Başkan bu sosyal yardımların dağıtılıyor olması çok olumlu bir çalışma fakat sizden şunu öğrenmek istiyoruz? Bu yardımları hangi kriterlere göre dağıtıyorsunuz? Dağıtırken neleri baz alıyorsunuz? Şimdi bu bütçeden sonra önümüzde yıl bu meclisin 1 bütçe daha yapma hakkı kalıyor.  Fakat bu meclis yaptığı bütçenin de 3 ayını göreceği için aslında en önemli bütçe bana göre 2023 yılı bütçesi yani şuan oylayacağımız bütçedir. Dolayısıyla başkanın görev süresi olarak 15 ay gibi kısa bir süresi kalmış oluyor.

“3 BUÇUK YILDA VAAT ETTİKLERİNİ YAPMIŞ MI?”

5 yıllık seçim beyannamesine baktığımızda geride kalan 3.5 yılda aslında vaat ettiklerini yapmış mı yapmamış mı? Bunu da kısaca gözden geçirelim. Mesela 3.5 yıl önce Sn Başkan “Akıllı Teknolojilerle Kocaeli’nin havasını suyunu toprağını” koruyacağız demiş. Oysa şu an Kocaeli’de berrak ve pırıl pırıl akan tek bir dere bile neredeyse yok. Fabrikalar filtrelerini denetimlerde açıyor ve diğer zamanlarda zehirli gazlar maalesef hava salınıyor. Bu konuda ciddi bir denetim sağlanması gerekiyor. Atık Bertaraf Tesisinin büyük bir ihtiyaç olduğu söylenmesine rağmen yaklaşık 8 yıldır hala çözülememiş. Mesela 3.5 yıl önce Sn Başkan “Güvenli Kolay ve Konforlu Ulaşım” demiş. Oysa bu şehirde çalışan kesim neredeyse günün 3 saatini yollarda işine veya evine gitmek için geçirmekte.  Aracı olmayanlarda ufacık araçlarla balık istifi 1 saati aşan yolculuk ile evine ulaşmaktadır.

TRAMVAYI SORDU

45 aylık sürede 1500 metre çift hat tramvay yolu devam ediyor. Hizmete giren “metro” hattı ise hiç yok. Yahya Kaptan-Kocaeli Stadyumu Tramvay Hattı projeniz vardı. Hala bir gelişme yok.” Beyannamenizde Körfez-Derince ,İzmit-Kartepe metro hattını taahhüt etmiştiniz. Geçen yıl mecliste akıbetini sormuştuk sizlerde şimdilik bundan vazgeçtiğinizi belirtmiştiniz. “Kocaeli Değerleri İle Güçlenecek” denilmiş ama Kocaeli denilince marka nedir? Diye sorsak sanayi,liman ve lojistik akla gelmektedir. Yine Başkan 3.5 yıl önce “Yatay ve Estetik Şehirler” denilmiş oysa 15 ay gibi bir süre kalmasına rağmen hala Kentsel Dönüşüm ile ilgili evine taşınmış bir aile var mı? Bu konuda en büyük eksiklik bölgeyi riskli alan yaparak vatandaşın elini kolunu bağlayan işleyiştir. Çünkü öncelikli olarak Kentsel Dönüşüm Yasaları ile ilgili değişiklik yapılarak dönüşümün önü açılmalıdır diye düşünüyoruz.

“TAKIM KÖTÜ DURUMA DÜŞTÜ”

“4 mevsim Kocaeli’nin turizm kenti” olacağını vaat etmişsiniz. Fakat bir türlü kentimize 2019-2022 arasında kaç tane turist geldiği ile ilgili bir veri sunmuyorsunuz. Kocaelispor ile ilgili 3.5 yıl önce aynen şöyle demişsiniz “Şehrin Tüm Paydaşlarıyla Sahiplenilmesi, Kulübün Sağlam ve Sürdürülebilir Ekonomik Bir Yapıya Kavuşturulmasını” sağlayacağız. Oysa Kocaelispor’un elindeki mülkler satılmasına rağmen milyonlarca lira katkıda bulunmanıza rağmen hem başarısız oldu.  En son Kocaelispor basın sözcüsü şu an kulübün 50 milyon lira borcu olduğunu beyan etti. Hakkınızı yemiyorum ciddi destek sağladınız. Fakat ya yönetim yada yönetimsel hatalardan kaynaklı takım kötü duruma düştü.

“SORUN İŞTE BURADA BAŞLIYOR”

“Köy Yerleşik Alanlarına Tersine Göç” projeniz vardı. Bu konuda nasıl bir çalışma yaptınız? Köylere göç eden vatandaşımız var mı? “Tasarruf ve Kaynak Üretimi” yapılacağını yani belediyemizin öz kaynakları güçlenecek ve şehrin gelişim-dönüşümü sağlanacak demişsiniz. Bence en başarılı olduğunuz konu budur. Şöyle ki, Darıca-Gebze Metro Hattı için bakanlıktan 5 milyar, Şehir Hastanesi Tramvay Hattı için 800 milyon ödeyecek. Sorun işte burada başlıyor. Tamam kaynak sorunu yok ama bu devasa kaynaklar ile kentin kronikleşmiş sorunları çözüldü mü? “Güney Marmara Otoyolu’nun 60 km’sinin yapımı bitecekti.  “Gölcük-Başiskele Güney Toplama Yolu” ve “Karadeniz Sahil Yolu” yapılacaktı. Güzergah belli olmasına rağmen hala ortada bir şey yok., İzmit-Gölcük arasında alternatif koridor yollar yapılmadı. “Lojistik Köy” projeniz vardı. Gebze ve Kartepe’de 2 adet yer belirlendi. Fakat bu projeye de başlanmadı.  “Kartepe’de Yeni Turizm Alanlarının” faaliyete sokulacağı belirtilmişti. Özellikle kayak alanlarının olduğu alanlardan bahsetmiştiniz. Fakat hala Kartepe’de ki kayak alanları 1 kişinin tekeline bırakılmış. Bu firmada resmen o alanı parselleyip istediği gibi kullanmakta. Kartepe’de “Yeni Adliye Kompleksi” için yer ayrıldı fakat bir türlü kurulamadı.

“1 MİLYAR TL İLE KOCAELİ’DE NEREDEYSE TÜM AİLELERİ MUTLU EDECEĞİZ”

Buna benzer onlarca yapmayı vaat ettiğiniz ve şuana kadar yapılmamış projeler var. Fakat biz sadece sizi eleştirmek istemiyoruz. Sizlere çözüm önerilerimiz de var. Örneğin, son günlerde sıkça gündemde olan öğrencilerimizin yeterli beslenme sorunu ile ilgili, Büyükşehir olarak İlk ve orta dereceli okullarda bir öğün yemek verilmesini sağlayabilirsek çok kıymetli bir iş yapmış oluruz. Kocaeli’de anaokulunda 53.895, ilkokul 135.430, ortaokul 123.445  Öğrencimiz okuyor. Toplam 312.770 öğrenci Bunun %8 i özel okul olduğu için yani 25.000 öğrenciyi çıkardığımızda  geriye 287.000 öğrenci kalıyor. Bir öğrenci 1 yılda 180 gün okula gidiyorsa  287.000x180x20-TL=1.033.000.000-TL yapıyor.   Yani 1 milyar TL lik bir para ile Kocaeli’de neredeyse tüm aileleri mutlu edeceğiz. Ve sağlıklı bir neslin büyümesine vesile olacağız. En azından ekonomik krizi atlatana kadar bunu yapmalıyız.

“CİDDİ BRİ OTOPARK SORUNU OLUŞTU”

Ulaşım ve beraberinde Trafik sorununu azaltmak için  Seçim Beyannamenizde Körfez Ray projeniz vardı. Maramaray ile bağlantılı Gebze-Adapazarı arasında banliyö hattı yapılması. Gebze-Adapazarı banliyö hattı yeterli sefer sayısı ve sık istasyon ağı ile devreye sokulursa ulaşımda ve trafikte ciddi bir rahatlama sağlayacaktır. Diğer bir konu, Ukome tarafından otobüslerde balık istifi gibi yolculuğun önüne geçmek için sabah ve akşam saatlerinde vatandaşın yoğun olarak toplu taşımayı kullanmış olduğu saatlerde ek seferleri ve araç sayısını artırmak gerekiyor. İzmit eski Perşembe pazarı alanına Kent Meydanı yapıyorsunuz. Bundan kaynaklı ciddi bir otopark sorunu oluştu. Carrefour’un olduğu alan kiralanabilirse burası geçici otopark yapılarak kent merkezinde ki otopark sorunu bir nebze rahatlayabilir.

“EVET OYU VERECEĞİZ”

Aynı şekilde Gebze merkeze yakın bir alanda kiralama yöntemi ile bir alan otopark yapılabilirse oradaki araç yoğunluğu azalmış olur kanaatindeyiz.  Kaynağımız çok ama kentimizin eksiği de çok Biz sorumlu muhalefet anlayışımız gereği 2023 bütçesine evet oyu vereceğiz.  Amacımız, sizlere bu bütçede destek olarak kentin sorunlarının bir an önce çözülmesine katkı sunmak. Umarız vatandaşlarımız bu kentte yaşadığı için kendini ayrıcalıklı ve mutlu hisseder.”