Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Teksen baraj sorunu TBMM gündeminde!

CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldılzı, Kandıra Akçaova ve Teksen köylerinin yapılacak olan baraj nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı TBMM gündemine taşıdı. Yıdlızlı, inşa edilecek baraj gövdesinin 93 metrede 75 metreye dürüşülmesi halinde sorunun çözüleceğini söyledi.

CHP Kocaeli Milletvekili Harun

ugurCHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldılzı, Kandıra Akçaova ve Teksen köylerinin yapılacak olan baraj nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı TBMM gündemine taşıdı. Yıdlızlı, inşa edilecek baraj gövdesinin 93 metrede 75 metreye dürüşülmesi halinde sorunun çözüleceğini söyledi. Yıldızlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yapılmak istenen Sungurlu Barajı’ndan bahsetmek istiyorum. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın önemli figürlerinden merhum Turan Güneş’in memleketi Kandıra’da yapılmak istenilen Sungurlu Barajı’ndan bahsetmek istiyorum. Kandıra ilçemizin 18 köyünü etkileyecek, Teksen ve Akçaova köylerini tamamen sular altında bırakacak olan Sungurlu Barajı’nı bölge halkı istemiyor; istememesinin haklı nedenleri de var. Sungurlu Barajı, proje kapsamında binlerce hektar tarım alanını üretimden koparacak. Bu proje kapsamında yaklaşık 200 bin ağaç kesilecek. Akçaova ve Teksen köyleri sınırlarında kalan tarihî sütunlar, lahitler, fındık bahçeleri, tarım arazileri, hayvancılık yapan köylülerin tüm arazileri sular altında kalacak, çiftçiler dede topraklarını terk etmek durumunda kalacaklar.

KANDIRALILAR SIKILDI

Sungurlu Barajı tamamlandığında alınacak su miktarı toplam 115 milyon metreküptür. Hâlihazırda ortalama 85,7 milyon metreküp su, zaten İstanbul’a verilmektedir. İSKİ verilerine göre regülatörün devreye sokulmasından bu yana yıllık 104, 112, 114, 106 ve 2020 yılında ise 127 milyon metreküp su İstanbul’a verilmiştir. Kıymetli vekillerim, bunları niye anlatıyorum? Kandıra ilçemizin Teksen köyü Türkiye’nin en eski tarımsal kooperatifinin kurulu olduğu yerdir. Burada yaşayan vatandaşlarımız topraklarıyla, hayvanlarıyla yüzyıllardır hayatlarını burada idame ettirmektedirler. Kandıralı hemşehrilerimiz bu durumdan iyice sıkılmış vaziyettedir, iktidar tarafından muhatap alınmadıklarını düşünmektedir. Kandıralı muhtarlarımız muhalefet olarak bizlere ulaşmıştır ve konunun muhatabı olan DSİ Genel Müdürüyle görüşme taleplerini bize iletmişlerdir. Tabii ki görüşme talepleri gayet makuldür. Yerleşim alanları yok olacaktır.

BARAJIN KOTU DÜŞÜRÜLMELİ

Bununla ilgili görüşmek için DSİ Genel Müdüründen randevu almamız noktasında bizlerden talepte bulunmuşlardır, asıl dikkat çekilmek çekilmesi gereken durum buradadır. Bizler siyaset yaparken siyasetin diline her zaman dikkat etmeye önem vermişizdir; iletişime, müzakereye önem vermişizdir. Konuyla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekilleri Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu Beyefendi’yle, Sayın Özlem Zengin Hanımefendi’yle görüştüm, kendilerine durumu aktardım. Kendilerinden DSİ Genel Müdüründen Kocaeli milletvekilleri olarak randevu talebimiz olduğunu ilettim, kendileri de bize DSİ Genel Müdürünün döneceğini söyledi. Fakat milletin Meclisine ayar vermeye çalışan bir yargı olursa birileri de kendine vazife çıkarıp milletin vekillerine randevu vermez. Değerli milletvekili arkadaşlarım, Kandıralı vatandaşlarımızı daha fazla üzmeyelim; barajın kotunun düşürülmesi noktasında gelin, hep birlikte Kandıralının, Akçaovalının, Teksenlinin problemini çözelim. 93 metre olan, projelendirilen baraj gövdesi 75 metre seviyelerine çekildiği zaman Akçaova ve Teksen köylerinin en azından yaşama alanlarını kurtarmış olacağız. Evet, kıymetli arkadaşlar, Akçaova ve Teksenliler köylerine baraj yapılmasını istemiyorlar. Bu sorunu el birliğiyle hep birlikte çözelim istiyoruz.”