Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk Metal masadan kalktı: TİS’te arabulucu süreci başlıyor!

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki 2025-2027 Grup TİS görüşmelerinin beşinci toplantısı bugün gerçekleştirildi. Taraflar arasındaki 4 maddede anlaşma sağlansa da diğer maddelerde uzlaşma olmadı ve Türk Metal masadan kalktı. Gözler artık başlayacak arabulucu sürecinde olacak.

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki 2025-2027 Grup TİS görüşmelerinin

Kocaeli’deki binlerce metal işçisini yakından ilgilendiren 2025-2027 grup görüşmelerinin toplantısı bugün gerçekleştirildi. Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasındaki görüşmede anlaşma sağlanamadı ve uyuşmazlık tutanağı tutuldu. MESS’in Ankara’daki merkez ofisinde gerçekleştirilen görüşme sonrasında Sendika Başkanlar Kurulu, süreci değerlendirmek üzere yarın bir araya gelecek.

Turk Metal masadan kalkti TISte arabulucu sureci basliyor 14 MADDE ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 2025-2027 grup toplu sözleşme görüşmeleri 13 Ekim’de başlamıştı. Bugüne kadar 4 toplantı geride kalırken, taraflar 5’inci kez masaya oturdu. Toplantıda bir yönetmeliğin yanı sıra yıllık ücretli izinler, temizlik malzemesi, iş gruplandırması ve ücret zammı gibi maddeler üzerinde anlaşma sağlandığı öğrenildi.

DİĞER MADDELERDE ANLAŞMA YOK

MESS’in karşı teklifi üzerine reddedilen ve uyuşmazlık konusu yapılan maddeler;

1.Ücret ve Sosyal Yardımlar: MESS, ücret artışı teklifimize karşılık ilk 6 ay için saat ücretlerine %5 + seyyanen 11,50 TL zam teklifinde bulunmuştur. Bu zammın ortalama oransal karşılığı %10’a tekabül etmektedir. Diğer 6 aylık periyotlar içinse herhangi bir teklifte bulunmamıştır. Sosyal yardımlarda ise 1. yıl için masaya %25’lik teklifle gelirken, 2. yıl için herhangi bir artış teklifinde bulunmamıştır.

2.İkramiyeler: MESS, ikramiyelerin ödenmesi hususunda kıstelyevm teklifinde bulunmuş, bazı zorunlu haller hariç, ikramiyelerin devamsızlık yapılan günler için kesinti yapılarak ödenmesini ve yapılan kesintilerin de bir fonda toplanmasını istemiştir.

3.Yürürlük: MESS, sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiştir.  MESS’in her üç karşı teklifi de Sendikamızca reddedilerek uyuşmazlık konusu yapılmıştır. MESS’in reddettiği ve uyuşmazlık konusu yapılan teklif maddelerimiz;

1.Ulusal Bayram ve Genel Tatiller: MESS, bu günlerde yapılan çalışmaların %200 oranında zamlı ödenmesine dair sendikamız teklifini reddetmiştir.

2.Gece Çalışma Tazminatı: MESS, gece saatlerinde yapılan çalışmaların %20 oranında zamlı ödenmesine dair sendikamız teklifini reddetmiştir.

3.Tamamlayıcı Sağlık Sigortası: MESS, uygulanan Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının artan maliyetler nedeniyle bu şekilde uygulanmasının mümkün olmadığını da iletmiş, heyetimiz bu teklifi de reddetmiştir.

Turk Metal masadan kalkti TISte arabulucu sureci basliyor2UYUŞMAZLIK KONUSU YAPILAN DİĞER MADDELER

Aralarında Saklı Hakların, Ek Yönetmeliklerin, MİDS Ele Alınış Prosedürünün, Hafta Tatilinde Yapılan Çalışmaların, Asgari Ücretin, Postabaşılık Tazminatının, İmza maddesinin, Fazla Ödenmiş Sosyal Yardımların, Birikmiş Farkların Ödenmesinin, Aidat Farklarının, İşyerlerine İlişkin Özel Hükümlerin ve İş Gruplandırmasında İşe Giriş Adaylık ve Terfi Yönetmeliğinin de bulunduğu maddeler ise yine MESS tarafından reddedilerek uyuşmazlık konusu oldu.

Turk Metal masadan kalkti TISte arabulucu sureci basliyor1BUGÜNE KADAR 54 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 47 ana madde, 5 ek madde ve 2 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki iki yönetmelik üzerinde anlaşma sağlanırken, 33 ana madde, 2 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 38 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı. Ayrıca gelinen süreci değerlendirmek üzere sendika başkanlar kurulu 9 Aralık Salı gün (Yarın) bir araya gelecek.

ARABULUCU SÜRECİ BAŞLADI

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki görüşmelerin tıkanması üzerine arabulucu süreci başladı. Konuya dair sendikadan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sendikamız Türk Metal, önceki sözleşmelerde olduğu gibi, bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket etmiş, çalışma barışını gözeten bir tavır ortaya koymuştur. Ancak bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımına karşılık MESS, ücret ve sosyal haklara ilişkin maddeler başta olmak üzere sendikamızın kabul etmeyeceği tekliflerde bulunmuştur. Sendikamız Türk Metal, gelen bu teklifler karşısında sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İzmit Belediyesi’ne ilişkin soruşturmasının perde arkasını iktidara
Sıradaki Haber İktidara yakın gazeteci İzmit Belediyesi soruşturmasının perde arkasını paylaştı