Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Vali Seddar Yavuz greve çıkan Bekaert İzmit’te tarafları bir araya getirdi

Geçtiğimiz gün greve çıkan Bekaert İzmit Fabrikası ve iş yavaşlatan Kartepe Fabrikası’nda işveren temsilcileri ve sendika yöneticileri Vali Seddar Yavuz ev sahipliğinde buluştu. Vali Yavuz, sorunun çözülmesi konusunda uyarılarda bulunurken Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik grevin ne kadar süreceğini de Bağımsız Kocaeli’ye açıkladı.

Geçtiğimiz gün greve çıkan

Nazim Ozgun Erbulan 1Toplu iş sözleşmesi sürecinde Bekaert İzmit’te işveren ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında, Kartepe fabrikasında ise işveren ile Öz Çelik-İş Sendikası arasında anlaşma sağlanamadı. Sendikalar 13 Aralık’ta grev kararı alırken, grev gününün gecesinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı ‘erteleme’ kararı sonrasında Öz Çelik-İş Sendikası kararı yargıya taşırken, Birleşik Metal-İş ise greve çıktı.

“KARŞIMIZDA SADECE İŞVEREN DEĞİL HÜKÜMET VAR”

Bekaert İzmit Fabrikası’nda grev 13 Aralık itibariyle başlarken ilk gün burada konuşma yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Biz sadece karşımızda işveren olduğunu düşünüyorduk ama maalesef sadece işveren değil hükümet var. bu işçiler 2.3 Euro saat ücreti ile çalışıyorlar. Belçika’da asgari ücret 1842 Euro. Saat ücreti en az 20-25 Euro. Biz saat ücretinin 5 Euro’ya çıkarmaya çalışıyoruz. Siz neyin önüne duvar ördüğünü farkında mısınız?” dedi.

“BU HOŞ BİR GÖRÜNTÜ DEĞİL”

Grev ve yavaşlatma kararı sonrasında işveren tarafından herhangi bir adım atılmaması sonucu Kocaeli Valisi Seddar Yavuz hem Bekaert Kartepe hem de İzmit fabrikası işveren temsilcileri ile sendikaları valilik binasında bir araya getirdi. Edinilen bilgilere göre Yavuz, burada taraflara yaptığı konuşmada anlaşma sağlanmasını isterken işverene de teklifin gözden geçirilmesi konusunda temkinlerde bulundu. “Sorunun çözülmesi lazım. Bu hoş bir görüntü değil” diyen Yavuz’a işveren, tavsiyeleri genel merkeze ileteceklerini belirtti.

“ENFLASYON KADAR MI KAR EDİYORSUN?”

Yapılan toplantı ile ilgili Bağımsız Kocaeli’ye konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “Bu işletme kar eden bir işletme. Burası stratejik bir fabrika. Kar eden bir fabrika ama işçiye para vermeye geldiğinde ‘resmi enflasyon var, ona yaslanırım’ olur mu? Kar ederken enflasyon kadar mı kar ediyorsun? Devletin sağlamış olduğu teşviklerle de kar sağlıyor zaten. İşçiye ücret vermeye gelince ‘enflasyon’ diyorlar. İnsanlar aç. Bunu bir sendikacı olarak değil insan olarak söylüyorum” dedi.

GREV NE KADAR SÜRECEK?

13 Aralık’ta başlayan grevin ne kadar süreceği konusunda da konuşan Çelik, “İşverenin teklifi sonrasında işçi onay verirse ona göre hareket edeceğiz. Teklif getirecek, işçi arkadaşlara soracağız. Kabul edilirse üretim devam edecek. Bunun dışında bir yol yok” ifadelerini kullandı.

Vali Seddar Yavuz bekaert 2