Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yerel Yönetimler Kocaeli Çalıştayı’nın duyurusu yapıldı

Kocaeli’de sol sosyalist partiler, emek ve demokrasi güçlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Yerel Yönetimler Kocaeli Çalıştayı’nın duyurusu yapıldı

Kocaeli’de sol sosyalist partiler,

SEBO IMZA31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesinde Kocaeli’de belediyelerin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair soruların cevap bulacağı çok önemli bir çalıştay hazırlığı yapıldı. Yerel Yönetimler Kocaeli Çalıştayı’nın duyurusu, bugün bileşenlerin Eğitim Sen Kocaeli Şubesi binasında bir araya gelmesiyle yapıldı. Bileşenler arasında; Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şubesi BES Kocaeli Şubesi DEM Parti Kocaeli İl Örgütü Eğitim Sen Kocaeli Şubesi EMEP Kocaeli İl Örgütü Kocaeli Dayanışma Akademisi Kocaeli Dersimliler Derneği Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği Kocaeli İSİG Meclisi, Sol Parti Kocaeli İl Örgütü SYKP Kocaeli İl Örgütü TİP Kocaeli İl Örgütü TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Tüm Bel-Sen Kocaeli Şubesi Yapı-Yol Sen Kocaeli Şubesi bulunuyor.

HALKIN YEREL YÖNETİMLERE KATILIMI

Duyuru ortak metninde şu ifadeler yer aldı: “AKP iktidarının merkeziyetçi ve baskıcı politikaları, yerel yönetim kurumlarını işlevsiz hâle getirerek neoliberal piyasa koşullarının kıskacına sürüklemiştir. Emekçiler etkin bir yerel yönetim anlayışından yoksun bırakılarak sosyal yardımlara mahkûm edilmiş, belediyeler ise halkın gerçek sorunlarına çözüm üreten kurumlar olmaktan çıkarılarak adeta ihale, yolsuzluk ve hukuksuzluk kapısına dönüştürülmüşlerdir. Şeffaflık ortadan kaldırılmış, halkın yerel yönetimlere katılımı bütünüyle kısıtlanmış ve belediyelerin önemli bir kısmı denetimsiz harcamalar yoluyla borçlandırılmıştır.

EKOLOJİK RİSK HAVZASI

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılını en borçlu belediye olarak tamamlamasına rağmen hâlâ fahiş ve ölçüsüz harcamalarını sürdürmektedir. Kent, batısındaki Organize Sanayi Bölgeleri ve doğusundaki Haddehane, RES ve DRES gibi talan projeleri yoluyla adeta bir ekolojik risk havzasına dönüştürülmektedir. Kentteki iş cinayetleri artmayı sürdürürken Körfez de güvencesiz çalışmanın ve su kirliliğinin ana kaynaklarından biri olan limanlar ile kuşatılmaktadır.

DEPREM SONRASI DURUM

17 Ağustos yıkımını yaşamış olan Kocaeli’de deprem güvenli kent anlayışı, maalesef hiçbir şekilde geliştirilememiştir. Hasarlı ve yönetmeliğe aykırı binaların sayısı, yaşanan acı deneyimlere rağmen hâlâ oldukça fazladır. Bölgede beklenen büyük depreme rağmen iktidarın deprem güvenli kent inşasına yönelik herhangi bir hazırlık veya projesinin bulunmaması, kent halkını tehlike içerisinde yaşamaya mahkûm etmektedir.

KOCAELİ’DE HALKÇI BELEDİYECİLİK

Halkın, temiz ve ücretsiz ulaşım, laik ve nitelikli eğitim ve de tarımsal üretim alanlarında belirgin bir yoksunluk durumu içerisine itilmiş olduğu Kocaeli’de halkçı bir belediyecilik anlayışının inşa edilmesi, kaçınılmaz bir gereklilik hâline gelmiştir. Halkın yönetime doğrudan katıldığı, belediye kaynaklarının gereksinimler doğrultusunda halka özgülendiği, ekolojik krize karşı etkin bir mücadelenin yürütüldüğü ve halk sağlığının gözetildiği bir kent olarak yeniden üretmek, tüm ilerici güçlerin müşterek tarihsel sorumluluğuna dönüşmüştür.

13-14 OCAK YEREL YÖNETİMLER KOCAELİ ÇALIŞTAYI

Bu bağlamda Kocaeli’nin emek ve demokrasi güçleri olarak bizler, kentin yıllardır gereksinim duyduğu halkçı belediyecilik anlayışının olanaklarını tartışmak üzere yola çıkıyoruz. Kentin tüm problemlerini öznelerinden dinlemek ve demokratik, halkçı, katılımcı ve yerinden yönetimci bir yerel yönetim programı oluşturmak adına 13-14 Ocak 2024 tarihlerinde Yerel Yönetimler Kocaeli Çalıştayı’nı düzenleyeceğimizi tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.

RAPOR KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

Yerel Yönetimler Kocaeli Çalıştayı’nın ilk gününde yerel yönetimlere ilişkin farklı konulara temas edecek olan tam on iki adet atölye düzenlenecektir. Akademisyenlerin, demokratik kitle örgütlerinin ve meslek örgütlerinin katılımıyla yürütülecek olan bu atölyelerde kentin problemleri, talepleri ve yerel yönetim belleği araştırılacak, tüm araştırmalar atölye yürütücüleri tarafından raporlanacaktır. İkinci günde ise hazırlanan raporlar kamuoyu ile paylaşılacak ve çalıştayın sonuç bildirgesi duyurulacaktır.

ATÖLYELER BELİRLENDİ

Bu çalıştayda ortaya çıkacak olan sonuç bildirgesinin, Kocaeli’de yerel yönetimlere talip olan tüm siyasal aktörler tarafından benimsenmesi gereken asgari yükümlülükleri içermesi ve özgün bir “kent sözleşmesi” meydana getirmesi amaçlanmaktadır. Bu sözleşmenin, gelecek dönemdeki yerel yönetim pratiklerinin tamamını halk için ve halk lehine dönüştüreceği ve geliştireceği öngörülmektedir. Yürütülecek olan atölyeler, aşağıda imzası bulunan kurumların temsilcilerinden oluşan Çalıştay Yürütme Kurulu tarafından şu şekilde belirlenmiştir:

Barınma Hakkı Atölyesi, Deprem Güvenliği Atölyesi, Eğitim Atölyesi, Ekoloji Atölyesi, Emek Atölyesi, Engelli Hakları Atölyesi, Halk Sağlığı Atölyesi, İnanç Atölyesi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Atölyesi, Kent Hakkı Atölyesi, Toplumsal Cinsiyet Atölyesi, Yerel Demokrasi ve Çoğulculuk Atölyesi.

HALKÇI YEREL YÖNETİM PERSPEKTİFİ

Çalıştayın yeri, takvimi ve her bir atölyenin yürütücüsü olacak kişi ve kurumlar, ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kentte halkçı bir yerel yönetimler perspektifini inşa edebilmek için tüm halkımız ile Yerel Yönetimler Kocaeli Çalıştayı’nda bir araya gelmeyi bekliyoruz. Emekten, demokrasiden, eşit, özgür ve uygar yaşamdan yana her kurum ve kişiyi etkinliğimize davet ediyoruz.”

yerel yonetimler kocaeli calistayi