Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yıllık izin yok, yasal çalışmadan fazla mesai var

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kent Konut A.Ş.’nin 2022 yılında çalışanlarını yasal olan 270’ten fazla çalıştırdığı ve bazı çalışanlara yıllık izin kullandırmadığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri kullandırılmayan yıllık izinlerin kuruma iş akdi sona eren çalışanlara yapılan ödemeler nedeniyle mali yük getireceğini belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki

ugurSayıştay 2022 belediye ve belediye iştirakleri denetim raporunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kent Konut A.Ş. de yer aldı. Kent Konut’un 2022 yılında çalışanlarını yasal olan 270’ten fazla çalıştırdığı ve bazı çalışanlara yıllık izin kullandırmadığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri kullandırılmayan yıllık izinlerin kuruma iş akdi sona eren çalışanlara yapılan ödemeler nedeniyle mali yük getireceğini belirtti.

Sayıştay denetçilerinin konuyla ilgili tespitleri şöyle; “Yapılan incelemelerde Şirkette, yılı içinde 114 işçinin görev yaptığı, bu işçilerin 51 tanesinin 20 gün ve üzeri izin hakkı olduğu tespit edilmiştir. Bu işçiler emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları işçinin son ücreti dikkate alınarak izin ücreti ödeneceğinden idareler açısından öngörülemeyen giderlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Söz konusu mevzuat hükümlerine göre fazla çalışma süresinin bir yılda 270 saatten fazla olmaması gerekir. Ancak 2022 yılına ilişkin fazla çalışmaların incelenmesi sonucunda 10 işçinin fazla çalışma süresinin toplamının 270 saatten fazla olduğu görülmüştür.”