Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

1001 İstanbul Grubu Nicomedia’yı keşfetti

Kocaeli Haber -Deneyimli rehberlerden oluşan 1001 İstanbul Grubu, Kocaeli’de Nicomedia gezisi düzenledi.

Kocaeli Haber -Deneyimli rehberlerden

Kocaeli Haber- Hayatını ülkemizin bilinen ve belki de bir o kadar da gizli kalmış geçmişine adamış bir grup gönüllü, ‘yollar yürümekle aşınmaz’ diyerek sokaklara çıktılar. Profesyonel rehberler olarak toplam “300 seneden fazla geçmişleriyle” oluşturdukları bilgi birikimini, şartlar elverdiğince çeşitli platformlarda paylaşmaktı. Üstünde yaşadığımız toprakların bizden önceki sahiplerinin hayatlarını ve bize bıraktıklarını bugünkü sahiplerine aktarmaya çalışıyorlar. Bundan da çok mutlu oluyorlar, paylaşırken katılımcıların da kendi bilgilerini aktaracağı, kafalarındaki sorulara hep beraber cevap bulacakları platformalar oluşturmaya çalışıyorlar.

KÜLTÜREL GEZİLERİN BAŞARISI

Bu çerçevede kentimize yönelik kültürel turlar düzenlemeyi planlayan ve gezi noktalarını belirlemek üzere kentimize gelen Ahmet Faik Özbilge ve Erkan Eseroğlu şu görüşlerini paylaştı: “Başarı ile gerçekleştirdikleri kültürel gezilerini başarısı şu öğelere dayandırıyorlar: Sınırla sayıda katılımcı ile oluşan gruplar, olabildiğince alışılmışın dışında, zengin ve düzenli aralıklarla yenilenen programlar, gezilen bölgenin kültürel mirasını ve tarihini ve bugününü farklı yönleriyle anlatım, yoğun ve titiz bir ön çalışma sonucu belirlenen tur güzergahı.

İZMİT GEZİSİ KAÇINILMAZDI

Deneyimli rehberlerden oluşan 1001 İstanbul grubu olarak yaklaşık 10 yıldır, önce İstanbul’dan başlayarak Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar, yaşadığımız coğrafyaların, bizi biz yapan kültürü ve mirası mümkün olduğu kadar her kesime yaşatmaya çalışıyoruz, diyorlar. Son günlerde adı yükselmekte olan İzmit’i yani, bir Roma başkenti Nicomedia’yi ihmal ettiğimizi fark ettik. Artık bir İzmit gezisi yapmamız kaçınılmazdı.

ROMA BAŞKENTİ İZMİT

Öyle gelir ki, binlerce yıllık geçmişi olsa bile o şehri kendimizden bağımsız düşünemeyiz, sanki bu şehir bizle birlikte var olmuştur, bu ne hoş bir duygudur. Oysa her şehir, kurulduğu günden bu yana bağrında yaşamış tüm insanların anılarının, ürettiklerinin ve inşa ettiklerinin toplamıdır. Hele bu kent bir Roma başkenti İzmit ise keşfetmenin de sonu yoktur.

SÜREKLİ ÖĞRENMEK

Yeter ki arada bir koşuşturmayı bırakıp keyifle gezinelim, yolumuz üstünde ne varsa hikayelerini öğrenelim. Sadece gözümüze çarpanları değil toprağın altında kalmış yapıları da öğrenelim. Bizden önce bu topraklarda yaşamışlara ve yaşanmışlıklara ilgisiz kalmayalım. Bu sokaklar, mahalleler ve şehir yıllar ve yüzyıllar önce nasıldı gözümüzde canlandırmaya çalışalım. Büyük bir bilgiçlikle “ben bu şehri avucumun içi gibi bilirim” demeden sürekli öğrenmek keşfetmek ve şaşırmak için çıkalım sokağa.

SEKA VE ÇUKURBAĞ

İşte bu düşünce ile geldiğimiz İzmit’te bugün inanılmaz güzelliklere şahit olduk. Kocaeli Müzesi’ndeki eserler, Seka ve Çukurbağ’daki Arkeolojik alanlar ve otoban kenarındaki Nekropol yarınlarda İzmit’in kaderini değiştirecek özellikte. İzmit’in balkonu diyebileceğimiz, fethin sembolü Orhan Camii, eski evler ve konaklarla bezeli Yukarı Pazar, Kapanca sokak, Hünkar Kasrı, Redif Dairesi, eşi olmayan gerçek bir Atatürk Evi olan ve sergideki objeleri ile hayranlık uyandıran Akköseoğlu Konağı, Fevziye Camii, Mimar Sinan’ın PertevPaşa Külliyesi ile kent bizi kendine hapsetti. Ayrıca köftesi – piyazı, pişmaniyesi ve Sütlü Nuriyesi. Bugün aklımızı burada bırakıp gidiyoruz. Ama 19 Eylül, Pazar günü ilk gezi grubumuzla geri geleceğiz. Eminim ki devamı da gelecek. İzmitliler bu değerlerine mutlak sahip çıkmalı ve geleceğe aktarmalı.”