Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Meme Kanseri Tedavisi ve Ameliyatı

Hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalıp

Hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalıp dokulara zarar vermesi sonucu meydana gelen meme kanseri, son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. Çeşitli çevresel faktörler nedeniyle artış gösteren meme kanseri, gelişen yöntemler sayesinde yüksek başarı oranıyla tedavi edilebilir. Meme kanseri tedavisi konusunda en önemli etken ise erken tanıdır. Bu sayede ameliyatta başarı oranları artış gösterebilmektedir. Peki meme kanseri tedavisi ve meme kanseri ameliyatı konusunda kullanılan yöntemler nelerdir?

Meme Kanseri Ameliyatı

Meme kanserinin tedavisinde, kanserin evresi oldukça önemlidir. Erken evrede saptanan meme kanserinin tedavisinde 5 yıllık sağ kalım oranı %95’in üzerindedir. İleri evrede ise bu oran ne yazık ki azalmaktadır. 

Meme kanseri tedavi yöntemleri arasında en önemlisi, cerrahi müdahaledir. Ameliyattaki temel amaç ise tümörün vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu amaca yönelik farklı meme kanseri ameliyatı türleri bulunmaktadır. Bunlar:

  • Basit mastektomi,
  • Cilt koruyucu mastektomi,
  • Radikal mastektomi ve
  • Meme koruyucu ameliyattır.

Basit mastektomi, tümörün bulunduğu memenin tamamen alınması işlemidir. Bu işlem sayesinde, kanserli dokular vücuttan uzaklaştırılır. Daha sonra, protez yöntemlerle veya kişinin kendi dokusu ile yeni meme sağlanabilir.

Cilt koruyucu mastektomide ise meme derisinin korunarak memenin alınması işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede derinin içerisine silikon yerleştirilebilir ve estetik görünüm korunmuş olunur.

Radikal mastektomide ise memenin tamamı ile koltuk altı bezleri ve göğüs duvarındaki kaslar alınır. Geniş çaplı olması ve meme dışındaki diğer bölgelerin de alınması nedeniyle radikal mastektomi günümüzde zaruri haller dışında pek tercih edilmez.

Meme koruyucu ameliyatta ise sadece tümöre ve çevresindeki bir miktar dokuya işlem yapılır. Bu parça memeden alınarak tümörlü bölge ve çevresi vücuttan uzaklaştırılır. Bu sayede hem memenin estetik görüntüsü korunur hem de hastanın olumsuz beden imajı geliştirmesinin önüne geçilir. Bu ameliyat sonrası yaklaşık olarak 1,5-2 ay süre ile radyoterapi uygulanabilir.

Meme Kanseri Tedavisi

Yukarıda yer verdiğimiz yöntemler ile meme kanserinin etkileri ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak daha sonrasında, özellikle de meme dokusunun veya tamamının alınması hastada psikolojik sorunlar doğurabilmektedir. Bu nedenle meme kanseri ameliyatı sonrasında hastanın kendi dokusundan yeni meme üretilir. Bir diğer yöntemde ise, silikon işlemiyle beraber gerçeğine benzer bir meme yapısı oluşturmak mümkündür. 

Meme kanseri sonrası tedavi yöntemleri ise duruma göre değişiklik gösterir. Bu yöntemler şöyledir:

 

  • Kemoterapi: Cerrahi işlem sonrasında kanserli hücre oluşmasını engellemek için yapılır.
  • Hormonoterapi: Östrojen hormonu nedeniyle hızlı büyüyen kanser hücrelerinin büyümesini engellemek için uygulanır. 
  • Akıllı ilaçlar: Oral yolla alınabilen bu ilaçlar, hormonoterapi ile birlikte kullanıldığında oldukça etkilidir. 
  • Radyoterapi: Ameliyat sonrası kanserli hücrelerin bulunduğu bölgeye ışın uygulanır. Bu sayede yeni kanserli hücre oluşumu engellenir ve var olan hücreler yok edilir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, meme kanseri tedavisi ameliyat öncesi ve sonrası süreçlerde devam etmektedir. Meme kanseri ameliyatı sonrasında uygulanan bu yöntemlerde genel amaç, yeni kanserli hücre oluşumunu engellemektir. Elbette tüm bu tedavi süreçlerinde en önemli faktör, kanserin seyridir. Bu nedenle her yetişkin kadın mutlaka belirli aralıklarla muayene olmalıdır. Özellikle de 40 yaş üzeri kadınlar her yıl düzenli olarak kontrolden geçmelidir. Meme kanseri alanıdan uzman, deneyimli genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Fatih Levent BALCI’nın web sitesini ziyaret ederek güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilir, ameliyatlar hakkında detayları keşfedebilirsiniz. 

Meme Kanseri