Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehir’de İzmit tartışması!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yeni dönem meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantının faaliyet raporu görüşmelerinde kısa süreli İzmit tartışması yaşandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yeni dönem meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda 98 gündem maddesi görüşüldü. Faaliyet raporunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer sundu. Ali Yıldırım Sezer’in ardından CHP Grubu adına 2023 Faaliyet Raporu üzerine avukat Mehmet Nazım Gençtürk söz aldı. Gençtrük konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz bu raporu okuduğumuzda mali raporlardaki olumsuzlukların bir kısmı yok sayılmış. Belli başlı olumsuzluklar hiç rapora dahil edilmemiş. Halkın parası halk için mi harcanıyor, yoksa harcanıyormuş gibi mi yapılıyor belli değil. İhalelerin doğrudan teminlerin şeffaf yapılmasıyla ilgili belediyenin bir sağduyusu var mı biz bu raporda göremiyoruz.

BOL FOTOĞRAFLI, BİTİRMEK ZOR OLMADI

Şeffaflıktan uzak, halkın menfaatlerine kulak tıkayan, olumsuzlukların üstünün kapatıldığı bu raporu kabul etmeyeceğimizi söylemek istiyorum. Kitap çok güzel sert kapak basılmış. Ben bunun kapağını açmadan bu belediyeden doğrudan teminle kaç milyonluk ihale aldığını bildiğim firma tarafından basılmış olacağını tahmin ettim mesela. Açtım kapağını yanılmadım. Raporu dün aldım. Çok fotoğraflıydı, zor da olmadı bitirmek açıkçası.

ARAÇ KİRALAMA KONUSU

Bu raporda ilk dikkatimizi çeken belediye envanterleri ve araç kiralamaları. Biz bu konuda İzmit’te çok mücadele verdik. Hesap kitap yaptık. Satın almanın kiralamadan çok daha faydalı olabileceği sonucuna ulaştık. Büyükşehirin çok daha fazla aracı var. Daha fazla tasarruf sağlanabilir. Peki. Neden satın alma yöntemi değerlendirilmiyor? Birilerine söz mü verildi kiralama işi ile alakalı? Birileri bu işlere güvenerek araçlar satın aldı da zarar edilmesi mi isteniyor. Büyükşehir belediyesinde toplam 1.501 aracın 877’si kiralık. Yüzde 50’den fazlası yani. Öyle ki belediyenin 25 ambulansının hiçbiri belediyeye ait değil. 109 binek oto, 228 hafif ticari araç, 371 kamyonet ve dahası kiralık olarak belediye kullanımında.

FOTOKOPİNİN TANİSİ 1.1 LİRA

Bir de Sayıştay raporları var biliyorsunuz. Sayıştay raporları bir belediye nasıl hukuka uygun çalışır onları gösterir aslında. Bir faaliyet raporu hazırlıyorsak Sayıştay raporlarındaki eksiklere karşı ne yaptığımızı da faaliyet olarak anlatmamız lazım. Ne yazık ki bu faaliyet raporunda biz bunu da görmüyoruz. Belediyenin 415 yazıcısı var, 2023 yılında 10 milyonluk ihale yapıldı. Fotokopinin tanesi 1.1 liraya geliyor. 10 milyon liraya ne kadar yazıcı alınabilir? Biz neden kiralama yapıyoruz bu konuda da kendi kağıdımızı kendimiz basmıyoruz?

NEDEN 2 MİLYAR GELİR EKSİKLİĞİ VAR

Mali tablolar verilmiş, bu mali tablolarda pek çok belirsiz rakamlar var. 19 milyar 940 milyon lira diğer gelirler hesabı var. Bunun 17 milyar 658 milyon 889 bin liralık kısmı gerçekleşmiş. Neden 2 milyar lira eksik gelir var açıklanmamış. Belediyemiz 300 milyon lira borç vermiş. Bu borcu geri aldı mı görmüyoruz. Hangi kuruma bu borcu verdi görmüyoruz. Bunu açıklamaktan neden imtina ediyoruz bunun açıklaması yok.

SAYIŞTAY RAPORLARINI GÜNDEME TAŞIDI

Sayıştay’la ilgili şöyle bir ifade var, biliyorsunuz müfettişler günlerce bu raporlar için çalışıyor. Belediyelerdeki usulsüzlüklerle ilgili çalışmalar yapılıyor. Bunlarla ilgili faaliyet raporunda Sayıştay’ın internet sitesinden bunlara bakabilirsiniz deniliyor. 372 sayfalık bu Faaliyet Raporu’nda Sayıştay’a link verilerek geçiliyor. Bizim bu rapora hangi bilgiyle onay vermemizi istiyorsunuz? İşçilere yıllık izinlerinin kullandırılmaması, işçilerin yasal çalışma saati olan 270 saatten fazla çalışma yaptırılması gibi konuları raporda hiç anlatmamışsınız. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Kent Konut’un faizle borç para dağıtmasından da bahsetmemişsiniz. Bir belediye şirketinin faizle borç vermesini nasıl açıklıyorsunuz? Biz de Diyanet İşleri’nin sitesinin linkini mi verelim burada sizlere?

3 BELEDİYEMİZİ TAKİP EDERSENİZ

Yüzlerce bin lira harcanarak yaptırılan 316 porselen kahvaltı takımı ve 400 kahve fincanı dağıtılmış. Nereye dağıtılmış, nasıl dağıtılmış yok bu faaliyet raporunda. Kent Konut’un yaptığı bu dağıtımdan bahsedilmiyor. Kent Konut’tan hiç bahsedilmiyor. Kentten hiç bahsedilmiyor. Belediyemiz için tehlikeli olması gereken hususlar diye bir kısım var raporda son anda fark ettim. Sosyal belediyeciliğin abartılmasından kaçınılması yazıyor. Sosyal belediyecilikten ne anlıyorsunuz bilmiyorum ama önümüzdeki 3 belediyemizi izlerseniz sosyal belediyeciliğin ne olduğunu, halka hizmetin ne olduğunu hep birlikte göreceğiz.”

HAYRETTİN ÜNLÜ İZMİT’İ HATIRLATTI

Ak Parti Grubu adına söz alan Hayrettin Ünlü, “Az önce meclis üyesi arkadaşımız faaliyet raporuyla ilgili konuşurken kitabı eleştirdi. Ne güzel ki elinde faaliyet raporunun da olduğu bir kitap var. Dün akşam bizi İzmit Belediye Başkan Yardımcısı aradı. Mail ile bize faaliyet raporunu ilettiklerini söylediler. Açılmadı. Neyse, güç bela son anda mecliste görüşüldü faaliyet raporu. Bir de fotokopi ve baskı işiyle alakalı konuştu arkadaşımız. İzmit Belediyesi’nde 2.5 yıl önce alınan fotokopi kağıtlarını neden piyasa fiyatından çok daha yükseğe aldıklarını sormuştuk. Bunun cevabını hala alamadık bunu da belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

HÜRRİYET’TEN ÜNLÜ’YE SERT CEVAP

Konuyla ilgili söz alan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Biz Hayrettin beyin bu tavırlarına alışığız. İftiralarına alışığız. Yanlış bilgilerle burada insanları yanıltıyor olmaları nedeniyle kendilerini kınıyorum. Burası büyükşehir meclisi. Burada İzmit Belediyesi’ni konu etmek ne kadar doğru? Kendisine zaten İzmit’te gerekli süreyi veriyoruz. Faaliyet raporu bizlere de Whatsapp’tan geldi büyükşehrin. Maildeki raporu kendilerinin açamaması onların becerikliliğiyle alakalıdır. Gerekli müfettiş incelemeleri yapıldı. Fotokopi kağıdı konusunda da bir olumsuzluğa rastlanmadı.” Konuşmalar sonrasında yapılan oylama ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı Faaliyet Raporu oy çokluğu ile kabul edildi.” dedi.

BASKIYI YAPAN FİRMA TARTIŞMA KONUSU OLDU

Son olarak söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Birincisi faaliyet raporunu kimin bastığı konusu. Baktım kimdir ben bilmiyorum. Söyleyin de herkes bilsin, akılda şüphe kalmasın. Sanki bu firma arpalıktan gelip alıyor gibi bir algı yaratıyorsunuz. 94 firmaya teklif çekilmiş bu faaliyet raporunun yapılması için. 4 firma teklif vermiş.” Büyükakın konuşurken araya giren Gençtürk, “Ben size firma ismi vermedim. Bu konuda şüphe duymak için haklı sebeplerim var” dedi.

ELİNİZDE BİR DELİLİNİZ YOK

Konuşmasına devam eden Tahir Büyükakın, “Şüphelenmek için elinizde bir deliliniz yok. Bir iddianız var. Zannınız var, doğru mu? Peki devam ediyorum” ifadeleriyle konuşmasını şöyle sürdürdü. Bu sırada CHP Grup Başkan Vekili Fatma Kaplan Hürriyet, CHP’li Mehmet Nazım Gençtürk ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın arasında kısa konuşmalar gerçekleşti. O konuşmalarda şu ifadeler yer aldı;

Tahir Büyükakın: Elimizde yönetmelik ve Sayıştay’ın kararları var. Bunları sizlere iletebiliriz.

Fatma Kaplan Hürriyet: Bir belediyenin her ne sebeple olursa olsun taşınmazını tahsisi yasaktır. Kararları sizlere iletebiliriz.

Tahir Büyükakın: Sayıştay’ın da bu yönde kararları var, üst kurulların da kararları var. Biz de size bu evrakları göndeririz. Kararınız hukukla ilgili ise sadece hukuka uygunluğunu görürsünüz ve kararınızı gözden geçirirsiniz.

Mehmet Nazım Gençtürk: Sayın başkanım belediye kanunları var, yasalar var, siz mevzuattan bahsediyorsunuz.

Tahir Büyükakın: Ben mevzuat ve kanun arasındaki devlet hiyerarşisini gayet iyi biliyorum.

Fatma Kaplan Hürriyet: Sayın başkanım sizin bu konuda ne kadar iyi bilgi sahibi olduğunuzu biliyoruz. Strese girmeyin lütfen.

Tahir Büyükakın: Ben strese girmiyorum sadece meclis üyenizin ithamlarına karşı cevap hakkımı kullanıyorum.