Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’nin Derince’de işi çok zor!

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) avukat Sertif Gökçe’nin aday olarak açıklanmasının ardından Derince Belediyesi kazanılmış gibi bir hava oluştu. Peki rakamlar ne diyor? İttifaklar, geçmiş seçimler ve oy tablosuyla ilgili detaylar haberimizde…

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP)

ugurCumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) avukat Sertif Gökçe’nin aday olarak açıklanmasının ardından Derince Belediyesi kazanılmış gibi bir hava oluştu. 2019 yerel seçimlerindeki gibi bir rahatlık içine giren CHP için aslında Derince’de tablo hiç de parlak değil. 2019 yerel seçimlerinde ilçede MHP aday çıkarmadı ve Ak Parti’nin adayı Zeki Aygün’e destek verdi. Zeki Aygün bu seçimlerde 40 bin 533 oy aldı. İYİ Parti de aday çıkarmadı ve CHP’nin adayı Sertif Gökçe’ye destek verdi.

BÜYÜKAKIN’IN OYUNU TAŞIYABİLSELER

Sertif Gökçe 39 bin 272 oy aldı. Aynı seçimlerde Saadet Partisi de 3 bin 288 oy aldı. İYİ Parti gibi Saadet Partisi de CHP’yi desteklesi idi 31 Mart 2019’de yerel seçimleri Derince’de CHP kazancaktı. Ancak Ak Parti de ilçede Tahir Büyükakın’ın aldığı 44 bin 651 oyu koruyabilseydi, Saadet Partisi destek de verse seçimden yine zaferle ayrılacaktı. 31 Mart 2019 seçimlerini toparlarsak İYİ Parti’nin desteklediği CHP’nin 39 bin 272 oyu ve Saadet Partisi’nin 3 bin 288 oyu bir araya gelse, Sertif Gökçe 42 bin 560 oy almış olacaktı. Ak Parti büyükşehir adayı Tahir Büyükakın’ın ilçede aldığı oyu ilçe belediye başkan adayına da taşıyabilse Zeki Aygün 44 bin 651 oy almış olacaktı.

4 YILDA FARK ÇOK AÇILDI

31 Mart 2019 seçimlerinin üzerinden 4 yıl geçtikten sonra 2023 genel seçimleri gerçekleştirildi. İttifakların bütün gücünü ortaya koyduğu bu seçimlerde Saadet Partisi Kocaeli’de CHP listelerinden seçimi girdi ve CHP’yi destekledi. MHP ve Ak Parti’nin ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan Derince’de 52 bin 260 oy aldı. İYİ Parti, Saadet Partisi ve CHP’nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu Derince’de 40 bin 904 oy aldı. Oy farkı 11 bin 356 oldu. İktidar bloğu muhalefet bloğuna 11 bin 356 fark atmış oldu.

ALGIYI AK PARTİ YÖNETECEK

2023 genel seçimlerinde Derince’de Ak Parti 35 bin 907, MHP 9 bin 254 oy aldı. İktidar bloğunun toplam oyu 45 bin 161 oldu. Aynı seçimlerde Derince’de CHP 25 bin 976, İYİ Parti ise 10 bin 658 oy aldı. Saadet Partisi seçimlere CHP listesinden girdi. Muhalefet bloğunun toplam oyu 36 bin 644 oldu. Partiler arası oy farkı da 8 bin 517 oldu. İktidar bloğu 31 Mart 2019 seçimlerinde Derince’de gördüğü eksikleri aradan geçen 4 yılda tamamladı. İlçe genelinde aradaki oy farkının az olması nedeniyle yoğun bir çalışma yapan Ak Parti algı yönetmek için gereken bütün adımları attı.

CHP’DE PLANLAMA YOK

Ak Parti Derince’de yer alan seçim ofisi, seçim koordinasyon merkezi olabilecek binaların neredeyse tamamını kiraladı. İlçe genelinde yer alan bütün billboardları da tuttu. Seçime tamamen hazır halde ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmasını bekliyorlar. CHP’de ise seçim koordinasyon merkezi birkaç gün önce kiralanabildi. Ön seçimlere ve parti içi çekişmelere enerji harcayan CHP Kocaeli İl Örgütü’nde henüz bir SKM oluşturulamadı, seçimlere yönetil net bir çalışma yapılamadı. Ak Parti Derince gibi sıkıntı yaşadığı ilçelere asılırken CHP’liler büyük bir plansızlık içine düştü.

İYİ PARTİ OYUNUN YÜZDE 90’INI DA ALSA…

İYİ Parti’nin Derince adayı henüz belli değil. Genel seçimlerde 10 bin 658 oy alan İYİ Parti’nin aday çıkarması da Sertif Gökçe için eksi yazacak. 31 Mart 2019 seçimlerinde sadece 1.261 oy farkla seçimi kaybeden Sertif Gökçe İYİ Parti’nin 10 bin 658 oyununun yüzde 90’ını dahi alsa, yaklaşık bin oyluk bir kayıp daha yaşayacak. Bu tabloda ilçe genelinde ‘kazanıyoruz’ algısı yaratmak, ilçenin dört bir yanında çalışma yapmak yerine esnaf ve kahve ziyaretleri ile günü geçiren CHP’liler 2.5 ay sonra büyük hüsran yaşayabilir.

EN  GÜÇLÜ ADAY EN ZAYIFA KAYBETTİ

Önceki seçimlerin sonuçları ve oy oranları, ittifak dengeleri yukarıdaki gibi incelendiğinde CHP’lilerin rehaveti bir kenara bırakıp yoğun bir çalışma içerisine girmesi gerektiği görülüyor. Sistemli bir çalışma yapılmaz, günü geçirecek esnaf ve kahve ziyaretlerine devam edilirse, 2019’da çok yaklaştıkları, Ak Parti’nin en zayıf adayı olarak görülen Zeki Aygün’e CHP’nin en güçlü adayı Sertif Gökçe ile kaybettikleri seçim zaferi CHP’liler için bir rüya olarak kalır.