Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Emek Partisi: Metal işçilerinin grev kararını selamlıyoruz

Emek Partisi: Metal işçilerinin insanca bir yaşam mücadelesini destekliyor, tüm işçi ve emekçileri sefalet ücretine boyun eğmeyen metal işçileri ile yan yana omuz omuza olmaya çağırıyoruz.

Emek Partisi: Metal işçilerinin

150 bini aşkın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecinde (TİS) Türk Metal ve Birleşik Metal-İş grev kararı aldıklarını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Emek Partisi(EMEP), “Hükümetin düşük ücrete dayalı ‘Ekonomik büyüme’ dayatmasına karşı insanca yaşam mücadelesi nasıl olur, işte bunun yolunu metal işçileri gösteriyor. Metal işkolunda; 2023 eylül ayında başlayan MESS grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, patronların düşük ücret dayatması ve kazanılmış hakların gaspı girişimleri nedeniyle tıkandı. Sefalet ücretine karşı insanca yaşayacak bir ücret talep eden metal işçileri, MESS’in dayatmalarına karşı greve hazırlanıyor” dedi.

“İŞÇİLER YOKSULLAŞTI, MESS ÜYESİ PATRONLAR KÂRLARINA KÂR KATTI”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan imzasıyla yapılan yazılı açıklamada “Metal işçilerinin grev kararını selamlıyoruz” denilerek, “Metal işçileri yıllardır daha yoğun, daha çok çalıştı ama sonuç gün geçtikçe daha çok yoksullaştı. Aynı dönemde, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi patronlar kârlarına kâr kattı, yeni işletmeler açtı, yeni villalar ve yatlar aldı, lüks ve safahat içindeki yaşamlarına devam etti. İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Listesi’ne göre; Türkiye’nin en büyük 10 şirketinden 7’si metal işkolunda olup, bunlardan 6’sı MESS üyesidir. Şirketler karına kar katarken, metal işçilerinin ortalama ücretlerinde yıllar içerisinde yaşanan erime ise işçilerin nasıl bir sefalete terk edildiğinin açık kanıtıdır. 2010 yılında metal işkolunda ortalama ücret asgari ücretten yüzde 91 fazlasıyken, 2020’de yüzde 20 fazlasına, 2023’te ise sadece yüzde 8 fazlasına gerilemiştir. Hükümetin ekonomi politikaları ve kapitalistlerin kâr hırsı üst üste binmiş, metal işçileri kar rekorları kıran şirketlerin asgari ücret alan işçileri haline dönüştürülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

“BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ”

Asgari ücretin Türkiye’de temel ücret haline getirildiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Metal işçileri 19 Ocak’ta yakmaya hazırlandıkları grev ateşiyle, milyonlarca işçiyi açlık sınırında bir yaşama mahkûm eden bu cendereyi kırmaya hazırlanıyor. MESS grup sözleşmesi sonuçlarının sendikalı-sendikasız tüm işçileri doğrudan etkileyeceği ortadadır. Metal işçilerinin elde ettiği her kazanım tüm işçilerin kazanımı haline gelecektir. Emek Partisi olarak; metal işçilerinin insanca bir yaşam mücadelesini destekliyor, tüm işçi ve emekçileri sefalet ücretine boyun eğmeyen metal işçileri ile yan yana omuz omuza olmaya çağırıyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız.”