Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MHP’li Saffet Sancaklı Spor Yasası’nı anlattı!

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, TBMM’de görüşelen ‘Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’ ile ilgili konuştu. Sancaklı imzası bulunan kanun teklifini bütün detayları ile anlattı.

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet

Uğur EnçMHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, TBMM’de görüşelen ‘Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’ ile ilgili konuştu. Sancaklı imzası bulunan kanun teklifini bütün detayları ile anlattı. Saffet Sancaklı’nın konuşmasında şu ifadeler yer aldı: “Yıllardır beklenen, özlenen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Yasa Teklifi bugün, şükürler olsun ki Allah’a, Genel Kurul salonuna geldi ve burada konuşarak -kaç gün sürecek bilmiyoruz ama- tartışarak, en doğru yolu bularak bu yasayı çıkaracağız.

BİRİLERİ ENGELLEMİŞ

Tabii, biz bu yasayı neden çıkarmak istiyoruz, neden bu yasanın çıkması lazım, önce biraz ondan bahsedeyim. Biraz evvel Mersin Milletvekilimiz Baki arkadaşım bana bir resim gösterdi; 2016 senesinde burada, odada, ben ve milletvekili arkadaşlarım bununla ilgili bir basın toplantısı düzenlemişiz, bu yasanın çıkması gerektiğini söylemişiz. Benden önce, ben milletvekili olmadan önce o yasa buraya defalarca gelmiş, arkadaşlar çalışma yapmış ama bir türlü yasalaşmamış, birileri engellemiş, kimlerin engellediğini de zaten tahmin ediyoruz ve biliyoruz.

DURMADAN ŞİKAYET EDİYORUZ

Şimdi, biz bu yasayla ilgili konuşurken şikâyetlerimiz nedir? ‘Türk sporunu, Türk futbolunu yönetenler kimler? Hep bu sporun dışından insanlar geliyor, futbolun dışından insanlar geliyor; bunlar kendilerine rant sağlamaya geliyor, kendilerine statü sağlamaya geliyor, para kazanmaya geliyor, onu yapıyor, bunu yapıyor’ diye durmadan şikâyet ediyoruz biz ve bu şikâyetlerin büyük bölümünde de haklıyız; tabii ki bu lafımız yöneticilik yapan bütün yöneticilere değil ama maalesef ciddi bir çoğunluk da bu statünün içine, bu kategorinin içine giriyor.

4 KULÜBÜN BORCU

Şimdi, futbol popüler diye futboldan devam edeyim, daha iyi anlaşılıyor futboldan bahsedince. Şu anda aşağı yukarı… Bu yasa keşke on beş yıl önce çıksaydı, keşke bu yasa on yıl önce çıksaydı, beş yıl önce çıksaydı, iki yıl önce çıksaydı. Neden? Bizim futbol kulüplerimizin büyük bölümü -beş tanesi hariç- büyük borç batağının içinde. Şimdi size bazı rakamlar vereceğim, ürkütücü rakamlar; mesela, 31 Mayıs 2021 itibarıyla yani on bir ay önceki rakamları söylüyorum: sadece Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un borcu 17 milyar TL yani geçen sene bu zamanlarda. Peki, sonradan transfer ayı girmiş araya, transferler yapılmış, bir de kur farkı oluşmuş. 1 Aralık 2021’de yine, 2022’de değil yani bundan beş ay önce de bu 4 kulübün borcu 26 milyar TL olmuş. Yani mayısla aralık arasında yedi ayda 17 milyardan 26 milyar TL’ye yükselmiş. Aralık ayından bu zamana kadar da birkaç ay geçtiğine göre bu rakam 30’un üstünde, 30-35 arası olduğu biliniyor.

YASA ÇIKMASIN DİYE ÇABA GÖSTERENLER

Peki, bu kulüpler bunu devam ettirebilir mi? Devam ettiremezler. Eğer bu 35 milyarın sadece yasal olarak banka faizini ödemeye kalksalar bugün yüzde 20-25’ten faizleri hesaplasak senede 8-9 milyar lira sadece faiz borcu ödeyecekler, bunu mümkün değil çıkarmaları. Yani şu anda kulüpler -4 büyükler dâhil- anahtarlarını valiye teslim etmek üzereler, acı ama gerçek. Tabii, peki, bu yasa çıkmasın diye çaba gösterenlere mesela şeyi soracağım: Millî takımlarımızın durumu ne mesela şu anda bizim? Millî Takımın durumu şu arkadaşlar: Dünya kupasına katılamadık -en son oldu biliyorsunuz- birkaç ay önce Avrupa şampiyonasına katıldık, sonuncu olduk sıfır puan alarak.

A MİLLİ TAKIMIN DÜŞTÜ DURUM

Bir de Millî Takımımızın uluslar ligi var katıldığı. Uluslar liginde hangi gruptayız, biliyor musunuz? C grubunda. C grubundan birkaç tane takım sayayım da ne hâlde olduğumuzu biraz daha anlayalım: Lüksemburg, Litvanya, Faroe Adaları, Kıbrıs Rum Kesimi, Azerbaycan, Kazakistan, Cebelitarık. Şimdi bu yasa siyasetüstü bir yasa, onun için siyaseti karıştırmayacağız burada birkaç gün. Hep beraber inşallah bu yasayı çıkaracağız. Şimdi, Türkiye’nin A Millî Takımının düştüğü durum bu. Peki, Türkiye bunlarla, bu liglerle, bu takımlarla aynı gruptaysa, o zaman Türkiye liginde oyuncalara senelik ödenen 3 milyon Eurolar, 4 milyon Eurolar, 5 milyon Eurolar falan neyin nesi? O zaman hepimizin burnuna pis kokular gelmeye başlıyor doğal olarak.

SAFFET SANCAKLI YABANCIYA KARŞI

Peki, futbol takımlarımız ne durumda? Yıllardır bırakın Avrupa kupalarında derece almayı, takımlarımızın çoğu Avrupa’dan men cezası aldı, para cezası aldı, transfer yasağı aldı. Peki, hazır buna gelmişken şunu söyleyeyim: Bu yabancı konusunu ben böyle anlatınca ‘Saffet Sancaklı yabancıya karşı’ diyorlar. Hayır, ben yabancıya karşı değilim. Ben, Türk futbolcusunun çok yetenekli olduğunu, altyapıya önem verildiği zaman oyuncu fışkıracağını ve bırakın Türkiye liglerine yetmeyi, Avrupa liglerine, dışarıya bile rahat rahat oyuncu ihraç edebileceğimizi söylüyorum; ben Türk gençliğine güveniyorum. Yoksa, yabancıya karşı değilim ama hangi yabancıya karşı değilim?

YABANCI GELEBİLİR AMA…

Sen, her sene, alakasız, kapasitesiz, yoldan bulduğun menajerlerin getirdiği 15-20 yabancıyı alır, Türk futbolunu bu hâle getirirsen tabii ki karşıyım. Kriter koyacağız, bundan sonra inşallah bununla ilgili de önerilerimiz olacak. Kriter koyacağız yabancıya, diyelim ki İngiltere’de, -Alpay burada, İngiltere’de oynadı- diyor ki adam ‘Bir; yabancı gelebilir ama şu yaşın, şu seviyenin altında olacak. İki; son iki senesinde kendi A millî takımının ilk 11’inde yüzde 80 banko oynamış olacak’ gibi gibi kriterler koymuş ki doğal olarak kötü bir yabancı alma şansı kalmıyor İngiltere liginin. Ama bizde, maalesef, yakala, kimi getirebiliyorsan koy.

NEDEN YETERİNCE BAŞARI YOK?

En sonda, 2016-2017 sezonunda yayın geliri 590 milyon dolar, aradan beş sene geçmiş, şu anda yayın geliri teklifi verildi -daha kesinleşmiş bir şey yok ama- gördüğüm kadarıyla 100-120 milyon dolar arasına denk gelecek şekilde bir teklif var yani 590 milyon dolar nerede… Demek ki, futbolun kalitesi de o kadar düştü ki… Bu kaosları, bu kavgaları, şu federasyondaki rezillikleri görüyorsunuz değil mi? Yani, neresinden bakarsanız bakın elinizde kalıyor. İşin neticesinde, diğer federasyonlarda da olan birçok sıkıntı vardı. E, peki bu kadar tesis yapıldı, bu kadar stat yapıldı, dünyayla komünikasyon var, para var, her şey var; yeterince başarı var mı? Yeterince başarı yok. Neden? İşte, bu bahsettiğimiz konulardan dolayı. İşte, şimdi, bu yasayı tam da bunun için getiriyoruz. Yasada 60’a yakın madde var ama ben çok önemsediğim birkaç tanesini sizinle paylaşmak istiyorum; olmazsa olmazlar bunlar, zaten herkes de katılıyor, sağ olun bunun için.

BÜTÇE ARTIŞLARI NASIL OLACAK?

Mesela, bu kişisel sorumluluk meselesi. Bu, nedir? Kulüp başkanları ve yöneticiler bulundukları dönemdeki fazla borçlardan kişisel olarak sorumlular. Yani, diyelim ki bir kulübün o sene 100 lira bütçesi var, yüzde 10 hak verdik, borçlanabilirler ekstradan, kulüp 110 lirayla bütçeyi yönetecek o sene. Kulüp başkanları ve yöneticiler bütçeyi 120 lira yaparsa, 150 lira yaparsa, 170 lira yaparsa o parayı ceplerinden harcayacaklar; ceplerinden vermezlerse mal varlıklarına el konacak, tahsil edilecek, o da olmazsa hapis cezası var. Bu, bize neyi getirecek? Artık hiçbir kulüp başkanı, hiçbir kulüp yöneticisi canı sıkıldıkça menajerlerle beraber olup, kulüpleri soyup büyük borçların içine sokamayacak; bu yasanın en önemli maddelerinden bir tanesi bu.

YÖNETİMLERE MİLLİ ŞARTI

İkincisi, hep anlatıyoruz ya, diyoruz ki ‘Bu sporu sporun dışındakiler yönetiyor’ 64 tane federasyonun 64’üne de şunu koyduk: 11 kişilik yönetimde o branşta millî olmuş en az 2 sporcu yani o branşta millî olmuş, sporu bırakmış ve 11 kişilik yönetimde en az 2 millî sporcu. Bu “Sporun dışından gelenler yönetiyor.” diye şikâyet ediyoruz ya, bu çok ciddi bir başlangıç. İnşallah, önümüzdeki yıllarda bu sayı kendiliğinden artar; bu arkadaşlar başarılı olur, gelir, federasyonlarda başarılı olur, bizi çok iyi temsil eder ve bu sayı artar.

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Tabii, bu neyi getirecek? Ben araştırdım, dünyada hiçbir ülkede, bütün federasyonlarda böyle bir kanun yok; bu, Türkiye’de bir ilk olacak. Yani göreceksiniz, dünyada spor konuşulduğu zaman Türkiye örnek gösterilecek, ‘Sporun içinden gelen insanların spor yönetimlerinde olduğu ülke’ denecek; bu, ülke açısından da büyük prestij olacak. Örnek olarak şunu söyleyeyim: Rahmetli Naim Süleymanoğlu Türkiye Halter Federasyonu Asbaşkanı seçildi, burada seçimlerde. Yanılmıyorsam, bir-bir buçuk ay sonra Dünya Halter Federasyonu seçimleri var fakat Naim Süleymanoğlu öyle bir halterciydi ki yüzyılın haltercisiydi, bütün olimpiyat rekorlarını kıran bir Türk’tü.

EFSANELER FEDERASYONLARDA OLACAK

Dünya Halter Federasyonu Başkanı Naim Süleymanoğlu’na ‘Lütfen, gelip Dünya Halter Federasyonunda da Asbaşkan olur musun?’ diye mektup yazdı, davet ettiler ve rahmetli Naim uzun yıllar Dünya Halter Federasyonu Asbaşkanlığı yaptı. Şunu anlatmaya çalışıyorum: Bu, efsane millî sporcular gelip federasyonlarda görev yapınca göreceksiniz, dünyanın o branştaki çoğu federasyonlarında da yönetim kuruluna girecekler. Yani Türk spor adamları dünyanın federasyonlarında yöneticilik yapabilecekler, onun için bunu da çok önemsiyorum.

SUÇ İŞLEYENLER GÖREV ALAMAYACAK

Üçüncü bir şey var, üçüncü söyleyeceğim madde, temiz eller operasyonu başlıyor. Spor kulüplerinde başkan veya kurul üyesi olabileceklere belirli suçlardan mahkûm olmama şartı getirilmektedir yani Türkçesi: Belli suçları işlemiş adamlar hayatları boyunca hiçbir spor branşında, hiçbir spor kulübünde, hiçbir federasyonda yöneticilik yapamayacaklar. Şikâyet ediyoruz ya ‘Arızalar gelip sporu yönetiyor, spor yöneticisi oluyor. Adam bir sürü suç işlemiş, ceza almış, gelip kendini temizlemeye çalışıyor, spor kulüplerinde kendini temize çıkarıyor; toplumda kabul görüyor’ diyoruz ya şimdi bu suçların bazılarını sayıyorum size, bu suçları işlemiş adamlar hayatları boyunca hiçbir spor branşında, hiçbir federasyonda, hiçbir spor kulübünde yöneticilik yapamayacaklar.

BU SUÇLARI İŞLEYENLER SPORDA NE İŞİ VAR?

Mesela suçlar şöyle, tabii, kasten işlenmiş suçlardan bir yıl ceza alma şartı var: Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, Anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, terörün finansmanını sağlama, kaçakçılık, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, fuhuş, uyuşturucu, şike, teşvik, kanuna aykırı bahis, şans oyunları ve birkaç tane daha var. Şimdi ben size soruyorum arkadaşlar: Bu suçları işleyen adamların sporda ne işi var ya? Ama maalesef bunları işlemiş olan adamlar da geldi yıllarca spor kulüplerini yönetti, geldi federasyonda yöneticilik yaptı, sonra biz de dışarıdan şikâyet ediyoruz.

FUTBOLUN İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Şimdi, futbolun öyle bir gücü var ki aklıma şu anda geldi, onu da sizle paylaşayım, biliyorsunuzdur da: Bu İspanyol diktatör Franco vardı, varmış yani onu da kitaplardan okuduk. Adam diyor ki: ‘3 tane şeyle yöneteceğim ülkeyi: Bir tanesi ‘fiesta’, bir tanesi ‘Fadima’, bir tanesi de futbol.’ diyor. ‘Fiesta’, eğlenceye vermiş herkesi, serbest her şey; ‘fadima’ din, din üzerinden etki yapıyor; bir de ‘Futbol’ diyor. Topluyor, diyor ki arkadaşlarına: ‘Bana öyle bir uyku tulumu yapın ki on binlerce insanı içine sığdırın, uyuşturmamız lazım bu milleti.’ İşte, şimdiki Barcelona stadı yapılıyor o zaman. Bu stat Franco’nun uyku tulumu isteğiyle, ‘Milleti uyutalım’, futbolun etkisini anlatıyorum, ülkeyi yönetmek için bile futbolu kullanıyor insanlar.

KULÜPLER NE YAPIYOR?

Kendini temizlemeye çalışan insanlar da futbolu ve sporu kullanıyor, ihale almak isteyenler de kullanıyor, başka işler için de isteyenler kullanıyor; o zaman işte bu yasanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Ben buna bu maddeden dolayı temiz eller operasyonu diyorum, Türk sporunda temiz eller operasyonu başlamıştır, gözümüz aydın, bütün Türkiye’nin gözü aydın. 4’üncü bir madde var, bu maddede Alpay kardeşimiz çok uğraştı, biz de elimizden gelen katkıyı sağladık; bu, menajerlik konusu. Şimdi, kulüplerin ne yaptığını kısaca size anlatayım, tabii bunu anlatırken bütün kulüp başkanlarına ve yöneticilerine söylemiyorum, bu filmde oynayanlara söylüyorum ben, bu filmi çevirenlere söylüyorum.

FUTBOLU BIRAKTIKTAN SONRA…

Ben de Türkiye’de futbolu bıraktıktan sonra Türkiye’nin ilk FIFA lisanslı menajerlik şirketini ben kurdum. Dünyada 250 kişide vardı, benim lisans numaram 251. Şenes Erzik’in isteği üzerine Türkiye’de menajerlik sistemini oturtayım diye ilk şirket benimdir, onun için bu filmleri çok iyi bilirim ben, nasıl döndüğünü de bilirim, şimdi anlatıyorum nasıl dönüyor. Bir menajere kulüp başkanı diyor ki: ‘Denetim yok, bir şey yok, gel şu futbolcuyu bana, kulübe, bize ver, menajeri senmişsin.’ Oturuyorlar 2 tane kontrat yapıyorlar. Oyuncu diyelim ki 100 lira alacak, bir kontrat yapılıyor, ona veriliyor o 100 liralık kontrat, sağlama alıyor kendini ama bu tarafta 10 liralık bir kontrat yapıyor ve devlete onu bildiriyor, Spor Bakanlığına, Federasyona, bildirilmesi gereken yerlere onu bildiriyor. Arada da 90 lira var. O 90 lirayı sonra canları nasıl istiyorsa paylaşıyorlar, veriyorlar, alıyorlar, vergi kaçırıyorlar, kara paraya… Aklınıza ne geliyorsa yapıyorlar. Şimdi, bu menajerlik yasasında bunun da önü kapanıyor.

KONTRATLAR BAKANLIĞA GİDECEK

Nasıl kapanıyor? Şimdi, menajerler oyuncularla bir kontrat imzalıyor, ömür boyu esir tutuyorlardı yani kontrat yaptırmış, ömür boyu oyuncunun peşini bırakmıyor. İki yıla düşürdük bu kontratları ve iki yıl sonra memnunsa oyuncu ile menajer karşılıklı devam etsinler. Fakat buradaki ana şey ne? Oyuncu ile kulübün yaptığı kontratlar Bakanlığa gidecek artık denetim için yani 2’nci bir kontrat yapılmasın diye. Bakanlığa giden kontrat aynı Federasyona gidecek ve tek bir kontrat bilinecek. Haa, aldın, o menajerle tekrardan film çevirdin, 2’nci bir kontrat yaptın; işte, yandı hepsi o zaman, bu yasa onu getiriyor. Ne diyor? Menajerin, menajerlik faaliyeti ömür boyu bitiyor. Bu riske de hiçbir menajer girmeyecek bir tane kontrat için. İki; futbolcu bunu imzalarsa -2 tane ayrı kontrat- üç aydan bir yıla kadar men alıyor. Hiçbir futbolcu da böyle bir şeye girmez. Bir yıl zaten oynamayan oyuncuya geçmiş olsun, yaşı kaç olursa olsun bir daha onun toparlanması yıllar sürer. Üç; başkan ve yöneticiler de iki yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti alacak. Zaten o sorumluluk işinde, kişisel sorumluluk işinde hapis cezası da var bir yıldan üç yıla kadar. Onun bile hesabını yaptım, beş ay on beş gün yatıyorlar yani hukuku da öğrenmeye başladık bu arkadaşların sayesinde.

PARALARIN GİRİŞ ÇIKIŞLARI BİLİNECEK

Şimdi, tabii, ne olacak bu menajerler de kontrol altına alınınca… Çok önemli bir şey daha yapıyoruz bu yasada: Kulüpler bütün paralarını, alma-verme paralarını, ödeme paralarını, giriş-çıkış paralarını bankalar ve finans kuruluşları üstünden yapacaklar. İkinci kontratı yapamıyor, paraları bankalar üzerinden çeviriyor -bütün paralar bankadan girip çıkıyor, 7 bin TL’nin üstündeki paralar- kişisel sorumluluk var. Temiz eller operasyonu başladı; göreceksiniz, dökülmeler yakında bol bol başlar ve bu yasa çıkar çıkmaz bu bahsettiğimiz arkadaşlar bu spor dünyasından kaçarlar zaten.

BU MAHALLEDEN HEPİNİZ GİDECEKSİNİZ

Ben iki sene önce burada bir konuşmada -açtım dinledim ne konuşmuşum diye- diyorum ki şu kürsüden bu arkadaşlara: ‘Kusura bakmayın, bu mahalleden hepiniz gideceksiniz.’ İşte o gün geldi, onun için bu yasa gerçekten Türk sporunun önünü açacak ve bizi böyle bir düzgün bir yola sokacak. Ha, bu yasa yarın çıkacak da her şey dört dörtlük mü olacak? Olmayacak. Bizim önümüzde uzun yıllar var, bu yasayı destekleyici bazı şeyler daha yapmamız gerekecek ama önemli olan, bu ana olan yasayı çıkartıp bütün herkesi bir disipline sokup ondan sonra devam etmek. Tabii, memnun olmayacak bazı arkadaşlar. Habire deklarasyon yayınlıyorlar, hiçbir tanesi de beni aramıyor haberiniz olsun; kimse aramıyor beni, ben beş yıldır anlatıyorum bunu, artık iş ciddiye geldi, beni kimse aramıyor. Ne diyorlar biliyor musunuz o arkadaşlar?

‘BİZİ DENETLEMEYİN!’

‘Ya, biz bir çiftlik bulmuşuz, dünyanın en güzel şeyini bulmuşuz, kulüpleri bulmuşuz, bütün ilgi bizim üzerimizde, yolda giderken herkes ‘Başkanım, Başkanım’ diyor, omuzlara alıp taşıyorlar. E, parayı da istediğimiz gibi harcıyoruz, yıllarca keyif yapıyoruz, sonra da çekip gidiyoruz. Siz, şimdi bu yasayı çıkarıp neden bizim keyfimizi bozuyorsunuz?’ diyorlar yani. Haklı adamlar yani. Diyor ki: ‘Bizi denetlemeyin.’ Yani ‘Bizi denetlemeyin.’ diyor. ‘Sorumlu tutmayın, bize bir şey de demeyin.’ Sonra geliyorlar ‘Borçlarımızı öteleyin, vergilerimizi düşürün. Spor Toto’dan da bize para verin, İddaa’dan da para verin.’ Sonra, bu tarafa geçiyorlar ‘Bak, siyaset spora fazla karışıyor ha, karıştırmayın.’ Ne anlatıyorsunuz siz ya? Onun için, bu arkadaşlar bu işlerden hiç memnun değil -bu bahsettiğim kategoriye giren arkadaşlardan bahsediyorum- memnun olmasınlar zaten, bizim onları memnun etme gibi bir isteğimiz, bir lüksümüz de yok. Biz, bu yasayı çıkaracağız, devamını getireceğiz.

ALTYAPIDAN KİMSE GELMİYOR

Şimdi, çok kısa bir şey daha söyleyeyim, mesela, bu yasayla ilgili. Ne getirecek bu yasa bize? Şu anda, altyapıdan kimse geliyor mu? Gelmiyor. ‘Mecbur kalındı.’ diye birkaç tane çocuk geldi alttan. Türk sporcusu yetenekli. Şimdi, bu paralar biraz kısıtlanacak çünkü geçmiş borçları da ödemeleri lazım bu bütçenin içerisinden, doğal olarak 15-20 tane yabancı almayacaklar. Ne yapacaklar? Altyapıya yatırım yapacaklar, bizim Türk çocuklarına yatırım yapacaklar. (MHP sıralarından alkışlar) Birkaç sene sonra göreceksiniz, oyuncu fışkıracak Türkiye’den. Ya, görmüyor musunuz 16 yaşındaki çocuklar şu anda Galatasaray’da, Fenerbahçe’de, Beşiktaş’ta oynuyor, bir de en ön plana çıktılar.

KULÜPLERİ ALTYAPIYA ZORLAYACAĞIZ

Ya, bu çocuklar oynar ama onları alana bırakacaksın. Çocuk geliyor, 8 yaşında başlıyor, yetişiyor yetişiyor; 18-19 yaşına bir geliyor, bir bakıyor ki takımda 16-17 tane yabancı var, bilmem ne var, mümkün değil, çekiyor, dönüyor, gidiyor, küsüyor. Ne oldu, şimdi bu Ardalar falan çıktı, bu genç çocuklar, Beşiktaş’ta var, Trabzon’da var falan? Aslan gibi oynuyorlar. Peki, bizim bunlara o zaman bu fırsatı vermemiz lazım. Biz şu anda bu kanunla kulüpleri altyapıya zorlayacağız. Eğer altyapıyla uğraşmayan, oyuncu yetiştirmeyen kimse orada yöneticilik yapamayacak, başkanlık yapamayacak çünkü beceremeyecek bu işi.

BİR SİZ Mİ ŞEREFLİSİNİZ?

Ben son bir şey daha söyleyeyim. Bu arkadaşlara burada söyleyeyim, diyorlar ki: ‘Siz bu yasayı çıkarırsanız yönetecek adam bulamazsınız başkan ve yönetici.’ Bak, Türk milletine saygısızlık yapmayın, buradan hepinize söylüyorum, Türkiye’de 500 tane, bin tane şerefli adam mı yok, bir siz mi şereflisiniz yani? Onun için, bize haksızlık yapmayın, Türk milletine de hakaret etmeyin. Ben teşekkür ediyorum. Bu yasayla ilgili çok kişinin emeği geçti, çok çalıştık. Diyorlar ya: ‘Danışılmadı, edilmedi.’ Falan, vallahi o kadar çok toplandık ki Birleşmiş Milletler toplanmıyor o kadar. Toplandık, yaptık, ettik bütün partiler. Zaten baştan konuşurken dedik ki: ‘Bu siyasi bir şey değil, bu siyasetüstü bir şeydir.’ Ve teşekkür ediyorum bütün arkadaşlara hem Komisyonda hem… Herkes katkı sağladı, bundan sonra da katkı sağlayacak. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, Türk sporuna da hayırlı olsun diyorum.”