Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Almanlar İzmit’te istihbarat toplamış!

Almanların II. Dünya Savaşı sırasında ülkemizdeki üç büyükşehir olan İstanbul, İzmir ve Ankara’nın dışında İzmit ve çevresiyle ilgili de yoğun bir istihbarat topladığı ortaya çıktı. İzmit özelinde haritalar dahi hazırlanmış.

Almanların II. Dünya Savaşı

ugurÇanakkale Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doçent olarak görev yapan Resul Alkan, Alman askeri istihbaratı Abwehr raporlarını inceledi. Alkan, Almanların II. Dünya Savaşı sırasında ülkemizdeki üç büyükşehir olan İstanbul, İzmir ve Ankara’nın dışında İzmit ve çevresiyle ilgili de yoğun bir istihbarat topladığını ortaya çıkardı. Avrupa ile Anadolu arasında geçiş noktasındaki konumundaki kentimizde askeri tesisleri, fabrikaları ve  elektrik santrallerini tespit eden Alman istihbaratının mahalle ve köylerdeki derelere kadar haritalaştırdığı belirlendi.

DERİNCEDE MÜHİMMAT DEPOSU, GÖLCÜK’TE TERSANE

Resul Alkan söz konusu istihbarat raporuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Alman askeri istihbaratı Abwehr, II. Dünya Savaşı’nda İstanbul, İzmir ve Ankara’nın dışında İzmit hakkında da Türkiye’deki istihbaratçıları aracılığıyla bilgi toparlayarak bir askeri jeopolitik harita hazırlamış. Derince’de bulunan mühimmat ve akaryakıt deposu, haritada ilk dikkat çeken detay. Önemli gelişmiş yollar/caddeler sarı renk ile işaretlenmiş; Gölcük’te yer alan tersane, elektrik santrali kimya ve barut fabrikasına da yer verilmiş. Alman Ordusu’nun Türkiye üzerinden Mısır’a gerçekleştireceği kara harekatı planında, tankların ve zırhlı araçların geçiş noktası olması nedeniyle İzmit ve çevresi hakkında bilgi sahibi olmak, Almanlar için oldukça önemliydi…”