Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çuha fabrikası ne oldu?

Kartepe-İzmit-Başiskele sınırında yer alan

Uğur ENÇ min 1Kartepe-İzmit-Başiskele sınırında yer alan Çuha fabrikası için Kartepe Belediyesi restorasyon çalışmalarına başlamıştı. Kocaeli’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olan Kartepe Çuha Fabrika-i Hümayun kapsamında bulunan yapıların 1.Etap Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Projeleri Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2019 yılı temmuz ayında onaylandı. Aslında söz konusu yapı 1998 yılından bu yana restorasyon için bekliyordu.

ÖZGÜN MİMARİ

1844 yılında Sultan Abdülmecit döneminde kurulan ender ve dönemin mimari özelliklerini ortaya koyan özgünlükte eserlerden biri olan Çuha Fabrika-i Hümayun’un İstanbul II numaralı KVTVKK’nun 25.06.1998 tarih ve 4861 sayılı kararı ile ‘’Taşınmaz Kültür Varlığı’’ olarak tescil ve ilan edilmişti. Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü ancak 31 Mart seçimleri öncesinde düğmeye basabildi. Belediye Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırladı.

RESTORASYON PROJESİ ONAYLANDI

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 1.etap olarak belirlenen Atölye (Bacalı Ambar), Ahır Yapısı (Av Köşkü), Hidroelektrik Santrali, Su Deposu yapılarının Rölöve, Restitüsyon Projeleri ve eklerinin Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmasının ardından Restorasyon Projeleri de 24 Temmuz 2019 tarihinde K.K.V.K.B. kurulu tarafından onaylandı.

II’NCİ ETAP ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Kartepe Çuha Fabrikası 1.Etap olarak belirlenen yapıların Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projeleri tamamlanmasıyla birlikte Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü teknik ekibince 2.Etap yapıların projelendirilmesi ile ilgili çalışmalara da başlanacaktı. Ancak aradan geçen neredeyse 1 yıl boyunca Çuha Fabrikası’nda beklenen çalışmalar başladı. Bir güvenlik görevlisinin beklediği restorasyon alanında gözle görülür bir değişiklik olmadı. Vatandaş kent tarihinin ne zaman ortaya çıkacağını, çalışmaların ne zaman başlayacağını merak ediyor.

[gallery_metabox]