Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KKM’nin faturası ağır oldu: Dev zarar!

AK Parti iktidarının ekonomideki çözüm olarak sunduğu Kur Korumalı Mevduat programının bedeli Merkez Bankası’na 818,2 milyar oldu. Stratejist Tunç Şatıroğlu; “Tedbir almayan yöneticilerden hesap sorulmalı” dedi.

AK Parti iktidarının ekonomideki

İktidarın yaşanan ekonomik kriz kapsamında geçmiş dönemde hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat programı zarar etti. Resmi Gazete’nin dün yayımlanan sayısında TCMB 31 Aralık 2023 yılında sona eren 92’nci hesap dönemine dair bilançoyu açıkladı. TCMB yayımlanan verilere göre, yıl sonunda 6 trilyon 923 milyar 835,9 milyon lira düzeyinde aktif toplam açıklarken; altın mevcudu 1 trilyon 417 milyar 869,8 milyon lira, 2023 yılındaki dönem zararı 818 milyar 182,9 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Ağır bilançoya dair ekonomistler değerlendirme yaparken Stratejist Tunç Şatıroğlu; “Bu kadar zarar oluşuncaya kadar tedbir almayan yöneticilerden hesap sorulmalı” dedi.

“DÜNYANIN EN PAHALI İKTİSADİ DENEYİMİ”

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara yaptığı değerlendirmede; “Dünyanın en pahalı iktisadi deneyinin faturasının ilk taksiti” sözlerini kullanırken, iktisatçı Mahfi Eğilmez ise “Yanlış ekonomi politikasının sonucu” yorumunu yaptı. Ekonomist Uğur Gürses ihtiyat akçeleri duruyor olsaydı bu zararın bir kısmı karşılanabileceğini söylerken; “Yanlış politikaları örtülemek için uydurulan, ‘çok parlak enstrüman’ diye topluma anlatılan KKM’lerin yarattığı devasa zararın fotoğrafı bu. El atılıp hortumlanan ihtiyat akçeleri duruyor olsaydı bu zararın bir kısmı karşılanırdı” ifadelerini kullandı.

“YÜK YİNE EMEKÇİYE ÇIKACAK”

Stratejist Tunç Şatıroğlu; “Zarar yanlış karar sonucu olduysa kararda imzası bulunanlar istifa etmeli veya görevden alınmalı. Zarar dış etkenler nedeniyle oluştuysa, bu kadar zarar oluşuncaya kadar tedbir almayan yöneticilerden hesap sorulmalı” dedi. Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Han Gür ise uygulanan politikanın Türkiye’nin başına büyük dert açtığını belirtip, “Aslında ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ diyerek ortaya atılan, kuramsal hiçbir bazı olmayan, yanlış teşhis ile başlatılan servet transfer mekanizması Türkiye ekonomisinin allak bullak olmasının temel nedenidir. Öyle gözüküyor ki enflasyonun düşürülmesi için yük yine dar gelirli maaşlıya ve emekçiye çıkacaktır” sözlerine yer verdi.