Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Belde A.Ş. Kocaeli parkomat yolsuzluk operasyonu!

Belde A.Ş. Kocaeli parkomat çalışanlarına yolsuzluk operasyonu yapıldı. Fiş kesmeden aldığı ücreti cebe indiren 2 çalışan yakalandı.

Belde A.Ş. Kocaeli parkomat

Uğur EnçKocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki Belde A.Ş. Kocaeli parkomat işini yapıyor. Kent genelinde yol kenarı parklanma işi ola parkomatları işleten Belde A.Ş.’de geçtiğimiz yılın sonunda büyük bir yolsuzluk tespit edildi. Kocaeli Belde A.Ş. tarafından işletilen parkomat çalışanlarına yolsuzluk operasyonu yapıldı. Park eden bazı araçlarla anlaşma yapan ve fiş kesmeden daha düşük ücret talep ederek kendilerine haksız kazanç sağlayan çalışanlarla ilgili harekete geçen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tam 3 hafta boyunca inceleme yaptı.

BELDE A.Ş. KOCAELİ BÜYÜK YOLSUZLUK ENGELLENDİ

10 kişilik özel bir ekip 10 sivil araçla Belde A.Ş. Kocaeli parkomat bölgelerine araçlarını park etmeye başladı. Bir süre sonra parkomat çalışanları ile samimiyet kuran sivil denetim ekipleri, fiş almadan indirimli tarife uygulanmasını istedi. Bu yolla kendisine haksız kazanç sağlamak isteyen 2 Belde A.Ş. çalışanı tespit edildi. Belde A.Ş. Kocaeli parkomat çalışanlarının haksız kazancıyla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından disiplin soruşturması başlatıldı. Soruşturma sonucunda 2 çalışanın iş akdi feshedildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de büyük bir yolsuzluğu engellemiş oldu. Genel sekreter Balamir Gündoğdu talimatı sonrasında yapılan operasyon sonrasında söz konusu çalışanlarla ilgili Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunulduğu, adli işlem başlatıldığı öğrenildi.

belde as kocaeeli parkomat 4TEMMUZDA ZAM YAPILMIŞTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) Temmuz ayı olağan toplantısında Kocaeli Otobüs ve Minibüsçüler Odası’nın otobüs ücretlerine zam talebinin yanı sıra parkomat ücretlerine zam da ele alınmıştı. Gölcük, İzmit, Gebze, Karamürsel, Derince ve Çayırova’da parkomatlı otopark ücret tarifelerinde artış yapılması ve şehiriçinde bulunan kapalı otoparklar ücret tarifesinde yüzde 25 oranında artış yapılması teklifi görüşüldü. Yapılan değerlendirmeler sonucunda cadde üzerindeki saatlik park ücreti 4 TL’den 5 TL’ye çıkartıldı. Kapalı otopark ise 3 lira 75 kuruştan 4 TL oldu. İzmit İnönü Caddesinin Baç Kavşağından Cumhuriyet Parkı kavşağına kadar olan bölümü ile Leyla Atakan Caddesinde parkomat uygulaması getirilmesi talebi ise kabul edildi.

belde as kocaeeli parkomat 2MECLİSİN BELİRLEDİĞİ SÜRE VE BEDELLE…

Bilindiği üzere bir süre özel firmalara ihale eden Kocaeli parkomat işi daha sonra belediye iştiraki Belde A.Ş.’ye ihalesiz devredilmişti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Çayırova, Derince, Gebze, İzmit, Kandıra, Karamürsel ve Gölcük’te parkomat işletmesini Belde A.Ş.’ye devretmesinin usulsüz olduğu Sayıştay’ın 2019 raporlarında yer almıştı. Sayıştay raporunda durum şöyle anlatılmıştı: “Büyükşehir Belediyesi, 5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesine istinaden yedi adet ilçedeki Kocaeli parkomat park yerlerini (Çayırova, Derince, Gebze, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Gölcük) 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenen süre ve bedelle kendi şirketi olan Belde A.Ş’ye devretmiştir.

belde as kocaeeli parkomat 3KOCAELİ PARKOMAT İHALE EDİLMELİ

Kamu idaresi Yol üstü park yerleri UKOME kararlarında yol üstü otopark/araç park yeri olarak kabul edildiğini ve bu yerlerin 5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesinde ifade edilen otopark statüsünde olduğunu dolayısıyla devir işleminin mevzuatına uygun olduğunu iddia etse de yukarıda ayrıntılı bir biçimde açıklanan mevzuat gereği otopark ve parkomatlı park yerlerinin ayrı şeylerdir. Parkomat yerlerinin kiralanması veya işletmesinin devredilmesi ise 5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesine göre değil, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak ihale edilmelidir.”

belde as kocaeeli parkomat2018’DE DE AYNIYDI

Sayıştay’ın 2018 raporlarında da benzer usulsüzlükten bahsedilmiş ancak İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığındaki dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yönetimi konuyla ilgili herhangi bir düzeltme yapmamıştı. 2018 raporunda konu şu ifadelerle anlatılmıştı: “Büyükşehir Belediyesi, 5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesine istinaden yedi adet ilçedeki parkomatlı park yerlerini (Çayırova, Derince, Gebze, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Gölcük) 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenen süre ve bedelle kendi şirketi olan Belde A.Ş’ye devretmiştir.

GÖLCÜK SPOR’A DEVİR

İzmit park yerleri 17.02.2016 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından alt kiracılara, Gebze park yerleri 01.07.2014 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından alt kiracılara, Gebze park yerleri 03.09.2016 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından alt kiracılara, Karamürsel park yerleri 03.01.2014 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından Karamürsel Köylere Hizmet Götürme Birliğine verilmiş, belirtilen tarihlerden sonra ise Belde A.Ş. tarafından işletilmiştir. Gölcük park yerleri Belde A.Ş. tarafından Gölcük Spor Kulübüne ve Gölcük Spor Kulübü tarafından diğer işletmecilere verilmiş, Çayırova park yerleri ise Belde A.Ş. tarafından işletilmiştir.

İHALESİZ DEVİR KANUNA AYKIRI

Parkomatlı park yerlerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi gerekmektedir. İlçe belediyelerinin de gelir elde edebileceği ve pay sahibi olması gereken kiralama işlemini, Büyükşehir Belediyesi kendi şirketine ihalesiz bir şekilde meclis kararıyla vermesi 5216 sayılı Kanun’a aykırıdır. Parkomatlı park yerlerinin Belde A.Ş. şirketine ihalesiz verilmesiyle ilgili meclis kararlarının iptal edilerek 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi ve geçen sürelerde elde edilen gelirle ilgili gerekli işlemlerin Kanuna uygun şekilde yapılması gerekir.

OTOPARK YÖNETMELİĞİ

Belediye konuyla ilgili verdiği cevapta “otopark” kelimesine sığınmış, belediyenin cevabında şu ifadeler yer almıştı: “Konu hakkında ilgili Daire olan Toplu Taşıma Dairesi cevabında; 5216 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde geçen otopark ifadesinin, TSE –TS10551 T.C. Sayıştay Başkanlığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 50 standartına göre ve 30340 sayılı Otopark Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre tanımlanan yol üstü otopark olarak anlaşılması gerektiği, bu nedenle 5216 sayılı Kanundaki ‘otopark’ ifadesinin yol üstü otoparkları da kapsadığı şeklinde görüş belirtmiştir.”

KARARLAR İPTAL EDİLMELİ

Sayıştay denetçileri ise söz konusu otopark ve parkomatların ayrı olduğunu, alınan devir kararlarının iptal edilmesi gerektiğini belirterek, “5216 sayılı Kanun’un 23’üncü (f) fıkrasında, ‘7 nci maddenin (f) bendine göre tespit edilen park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirin ilçe ve ilk kademe belediyelerine, nüfuslarına göre dağıtılacak %50’sinden sonra kalacak %50’si’ denilerek parkomatlı park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirin %50’sinin ilçe belediyelerine verileceği belirtilmiştir. Otoparkların işletilmesinden elde edilen gelirin ilçe belediyelerine dağıtılmasıyla ilgili bir hükme yer verilmediği göz önüne alındığında otopark ve parkomatlı park yerlerinin ayrı olduğu açıkca anlaşılmaktadır. Parkomatlı park yerlerinin Belde A.Ş. şirketine ihalesiz verilmesiyle ilgili meclis kararlarının iptal edilerek 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi ve geçen sürelerde elde edilen gelirle ilgili gerekli işlemlerin Kanuna uygun şekilde yapılması sağlanmalıdır” demişti.

Kocaeli Sayıştay: Parkomatlar kanuna aykırı!