Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kandıra Rüzgar Enerji Santrali ÇED süreci başladı!

Orange Diamond Enerji Üretim Limited Şirketi tarafından inşa edilecek olan Kandıra Rüzgar Enerji Santrali için ÇED süreci başladı. 6 türbin inşa edecek olan şirket 304 milyon 200 bin TL yatırım yapacak.

Orange Diamond Enerji Üretim

ugurKocaeli’nin Kandıra ilçesinde yer alan Nasuhlar ve Çalyer mahalleleri ile İzmit Şahinler ve Çağırhan mahalleri arasında büyük bir rüzgar enerji santrali inşa edilecek. Orange Diamond Enerji Üretim Limited Şirketi tarafından inşa edilecek olan Kandıra Rüzgar Enerji Santrali Nasuhlar Mahallesi merkezli olacak. Söz konusu santralde 23,4 MWm/23,4 MWe üretim kapasiteli 6 adet türbin inşa edilecek.  304 milyon 200 bin TL yatırımla hayata geçirilecek olan santral 22 ay gibi kısa bir sürede inşa edilecek.

KANDIRA RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ 10 KİŞİ İSTİHDAM EDECEK

İzmit kent merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede, Kocaeli Kandıra ilçesine 18 kilometre mesafede yer alacak olan rüzgar santrali en yakın yerleşim birimine 260 metre mesafede yer alacak. Santrale en yakın yerleşim yeri Kandıra Çalyer Mahallesi’nde bulunacak. Toplam 449 hektar alan üzerinde inşa edilecek olan tesis için Çattepe’de enerji depolama alanı da inşa edilecek. İşletme aşamasında yılda 365 gün, günde 24 saat çalışacak olan santralde işletme faaliyetleri sırasında 10 kişinin çalıştırılması planlanıyor. Söz konusu projenin işletme ömrü 49 yıl olacak.

PROJE DETAYLARI NELER?

Kandıra Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT)’ nde 6 adet her biri 3,9 MWm/ 3,9 MWe kurulu güçlerine sahip olup santralin toplam kurulu gücü 23,4 MWm/23,4 MWe olacak. Bu kurulu güç ile yılda toplam 93.600.000 kWh/yıl elektrik üretimi planlanmaktadır. Ayrıca proje kapsamında 23,4 MWe/23,4 MWh Kurulu güce sahip olacak Elektrik Depolama Tesisi kurulacak. Nasuhlar Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) sahası 449 hektar alanı kaplamaktadır. Santral sahasında 6 adet türbin ve şalt sahası (154 kV) tesis edilmesi ve işletilmesi planlanmakta olup, bu türbinlerin tamamı ve proje kapsamında belirlenen ÇED Alanı Kocaeli İl sınırları içerisinde yer almaktadır. Söz konusu proje ile ilgili olarak 07.12.2023 tarih ve ÖN/12227-16/06022 karar no ile EPDK tarafından önlisans verilmiştir.

Rüzgar Enerji Santrali nedir?

Rüzgârın kinetik enerjisini mekanik enerjiye ve mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemlere rüzgâr türbini denir. Rüzgâr türbini 3 temel yapıdan oluşur. Bunlar pervane, jeneratör ve şaft parçalarıdır.

Pervane Kanatları: Rüzgâr estiği zaman pervanenin kanatlarına çarparak onu döndürmeye başlar. Bu sayede rüzgâr enerjisi ile kinetik (hareket) enerjisi elde edilmiş olur. Pervaneler rüzgâr estiğinde aynı yönde dönecek şekilde tasarlanmışlardır.

Şaft: Pervanelerin dönmesiyle ona bağlı olan şaft da dönmeye başlar. Şaftın dönmesiyle de motor içinde hareket oluşur ve motorun çıkışında elektrik enerjisi sağlanmış olur.

Jeneratör (Üreteç): Elektromanyetik indüksiyon ile elektrik enerjisi üretilmiş olur. Küçük oyuncak arabalardaki elektrik motoruna benzer bir sistemdir. İçinde mıknatıslar bulunur. Bu mıknatısların ortasında da ince tellerle sarılmış bir bölüm bulunur. Pervane şaftı döndürdüğü zaman motor içindeki bu sarım bölgesi, etrafındaki mıknatısların ortasında dönmeye başlar. Bunun sonucunda da alternatif akım (AC) oluşur.

Rüzgâr estiğinde, rotorun dönmesine yardımcı olan kanatlar rüzgârın bir kısmını yüzde olarak engellerler. Bu da enerjiye dönüştürülen yüzdedir. Kanat verimi ne kadar iyi olursa elde edilecek güç de o kadar yüksek olur. Fizik kurallarına göre enerjiye dönüştürülebilecek rüzgâr maksimum %59,3 tür ve bu Betz Limiti olarak adlandırılır. Fakat pratik uygulanan sistemlerde sürtünme, ısı ve türbülans kayıpları da oluştuğundan bu oran % 30 civarlarına düşmektedir. Rüzgâr türbinleri tek başına ya da hibrit sistemler olarak kullanılabilir. Hibrit sistemlerde genellikle güneş paneli, hidroelektrik ya da diğer kaynaklarla birlikte kullanılır. Sistem olarak, bir şebekeye bağlanarak, güneş pilleriyle veya dizel jeneratörlerle birlikte hibrit şekilde kullanılabilirler. Tek sistem olarak kullanılan rüzgâr türbinleri bugüne kadar genelde su pompalarını ve iletişim cihazlarını çalıştırmak için kullanılmaktaydı ama şimdi rüzgârlı bölgelerdeki ev sahipleri veya çiftçilerde elektrik üretmek için rüzgâr türbinlerini kullanmaktalar.

Rüzgâr türbinleri belirli veya değişken rüzgâr hızlarında çalışmaları için ayarlanabilirler. Değişken hızlarda çalışabilen rüzgâr türbinleri, sabit hızda çalışanlara göre % 8 ile % 15 arasında daha fazla enerji üretimi sağlayabilirler. Bununla beraber bu rüzgâr türbinlerinin sabit enerji çıkışı verebilmesi için elektronik devrelere ihtiyaç duyarlar.

Çoğu rüzgâr türbini üreticisi düşük hız türbin rotoru ile yüksek hızlı 3 fazlı jeneratör arasında redüktör kullanmayı yeğler. Bunun dışında rotorun ve jeneratörün direkt bağlantılı olduğu modeller de vardır. Bu seçenek daha fazla devamlılık, daha az bakım maliyeti ve türbin için daha düşük fiyat sağlar.

KANDIRA RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ BURAYA İNŞA EDİLECEK

Kandira Ruzgar Enerji Santrali