Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KOYAŞ rantı yeni haliyle kabul edildi!

KOYAŞ firmasına ait Başiskele’deki dev projede 50 bin metrekare yeni inşa alanı sağlayacak olan imar değişikliği daha önce mahkeme tarafından iptal edilmişti. Büyükşehirde bugün görüşülen ve yine 50 bin metrekare ek inşa hakkı sağlayan yeni imar değişikliği CHP’nin muhalefet şerhiyle ve oy çokluğuyla kabul edildi.

KOYAŞ firmasına ait Başiskele’deki

ugurSEBO IMZA

Kocaeli Otomotiv Yönetim ve Ticaret A.Ş. (KOYAŞ) firmasına ait Başiskele’deki dev projede 50 bin metrekare yeni inşa alanı sağlayacak olan imar değişikliği daha önce mahkeme tarafından iptal edilmişti. Büyükşehirde bugün görüşülen ve yine 50 bin metrekare ek inşa hakkı sağlayan yeni imar değişikliği CHP’nin muhalefet şerhiyle ve oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu imar değişikliği ile ilgili olarak CHP’li Orhan Tanış şu açıklamayı yaptı; “Burası KOYAŞ alanı diye bildiğimiz bölge. Bu bölgeyle ilgili biz geçen dönem Salim Dervişoğlu Caddesi’nin genişletilmesi, Kilez Dere ile ilgili altyapı çalışmalarının yapılması için bir Nazım Plan değişikliği yapmıştık. Bunlar oybirliği ile geçmişti.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

Ancak bizim 2020’de yaptığımız Nazım İmar Planı’na uygun olarak yapılacak 1 / 1000 imar planında yapılaşma şartları 1 emsalden 1.5 emsale, kat yüksekliği de 3 kattan 6 kata çıktığından dolayı şerh koymuştuk. Hem büyükşehir belediyesinin 1 / 1000’lik kararını hem de Başiskele Belediyesi’nin meclis kararını yargıya taşımıştık. Bu dava sonucunda mahkeme planları iptal etti. Bunun üzerine yeniden biz temmuz ayında 1 / 5000 plan yaptık. Bu planın iptal gerekçelerinde mahkeme bu bölgenin toplu işyerleri olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtmişti. Kentsel teknik altyapı değerlendirme raporlarının olmadığını, çekme mesafelerinin planlarda yer almadığını, emsalin 1’den 1.5’a yükseltilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olması, aradaki değer artışının kamuya geçmemesi nedeniyle mahkeme plan değişikliğini iptal ediyor.

Ekran Resmi 2024 01 18 15.49.07EMSAL VE DEĞER ARTIŞI

Mahkemenin emsal ve yapılaşma şartları dışında biz diğer hususları düzelterek temmuz ayında karar almıştık. Ancak şimdi önümüze gelen 1 / 1000’lik imar plan uygulamasını incelediğimizde bir parsel 81 bin metrekare civarında bir diğer parsel ise 18 bin metrekare alana sahip. Planda bu iki parsel için emsal 1.5 ve 4 kat olarak belirlenmiş. Şimdi biz buna baktığımızda bizim dava açtığımız bir önceki uygulama planındaki emsalin burada da verildiğini görüyoruz. Baktığımızda bu ne anlama geliyor? Yaklaşık 98 bin metrekare bir alanı kapsıyor bu verilen emsal artışı. Yüzde 50 civarında bir artış veriliyor. Bunun anlamı 49 bin metrekare ilave bir inşaat hakkı tanınıyor.

100 METREKARELİK 500 DAİRE

Bunu anlayabilmek için kaba bir örnekle 100 metrekarelik 500 daire sığacak şekilde bir inşaat alanı artışı veriyoruz firmaya. Bunun gerekçeleri belli değil. Neden bu artışı veriyoruz belli değil. Vatandaşın talebi var mı bu da belli değil. Bu bize Başiskele Belediyesi’nden belediye talebi olarak geliyor. Şimdi şunu sormak isterim emsali yüzde 50 artırmak ne anlama geliyor? Burada bir değer artışı oluyor mu? Bu artış oluyorsa bunun kamuya geçmesini nasıl sağlayacağız? Yasa bunun nasıl yapılması gerektiğini açık olarak yazmış. Bu tür artışlarda parsel sahiplerinin tamamının talepleri üzerinde bu yapılır ve buradan çıkacak olan ilave inşaat hakları ne kadar değer artışı getirir, devletin uzman değerleme elemanları tarafından tespit edilir. Kamuya bu değer farkı yatırıldıktan sonra işlem gerçekleştirilir.”

SAADETLİ GÜRSOY SAVUNDU

Tanış’ın açıklamasının ardından Saadet Partili Mustafa Gürsoy söz aldı ve KOYAŞ projesindeki imar değişikliğini savunarak şu ifadeleri kullandı, “KOYAŞ bölgeye değer katacak güzel bir kuruluş. Güzel bir proje. Proje normalde eksi 8 kotlarında düşünülmüş. Ama inşaata başladıkları andan itibaren zemin sorunları nedeniyle ciddi bir mal ve can kaybı söz konusu olabileceği için imar tadilatı gündeme gelmiş. Biz Başiskele Belediyesi’nde bu bakış açısıyla yaklaştık. Bölgeye değer katacak bir proje. Bizden 1.80 emsal istemişlerdi ancak biz 1.50’nin yeteceğini gördük. Alttaki zeminden dolayı iptal olacak kısmın üst katlarda verilmesini öngören bir çözüm önerisiydi bu. Buradaki amaç rant sağlamak değildi. Biz onun için buraya evet dedik ve katkı sunduk.”

REAL AVM’DEN ÖRNEK VERDİ

Gürsoy’un ardından yeniden söz alan Orhan Tanış, “Örnek gösterilen 1.80’lik emsal var bu bölgede. Burası D-100’e cepheli bir emsal. Bu alan ise ara sokakta kalıyor. İki alan birbiri ile eşdeğer değil. Biliyorsunuz bu REAL alanı ile ilgili bir plan notu hazırlanmıştı. 0,80’lik bir emsal artışı gündeme gelmişti. Bölgede 4-5 parselde artış sağlanacaktı. Ancak oraya verilen emsal artışı da kamuoyunun tepkisini çekmişti. Yani bir yandaki adayla aynı bölgede diye bir artış vermek doğru iş yapmak anlamına gelmiyor. Biz hiçbir projeye karşı değiliz. Bu vatandaşlar bir proje gerçekleştirmiş istiyorlar. Olabilir inşa aşamasında sıkıntı yaşanabilir. Değişiklik yapılması gerekebilir. Ancak bunun vatandaşın talebi ile yapılması gerekiyor. Şimdi bizim önümüzdeki dosyada vatandaşın da bir talebi yok. Vatandaş talep eder, devlet bu talebi karşılar. Ancak burada bir değer artışı olacaksa devlet oradaki payı alır. Bununla ilgili yasalar, düzenlemeler var” şeklinde konuştu.

Ekran Resmi 2024 01 18 15.48.52BÜYÜKAKIN: KEŞKE YAPABİLSELER

Tahir Büyükakın, “Ben size çok basit bir pencere açayım. Nasreddin Hoca’nın fıkraları çok aydınlatıcı oluyor. Malum ciğer kedi mevzusu. Nerede bu ciğer, nerede bu kedi mevzusu… Burada büyük bir rant var ve adamlar malı götürüyorlar diye bir şey yok. İnşaat bitmiyor, yapamıyorlar. Adamlar batıyorlar. Bu adamlar bu inşaat öyle ballı börek olsaydı şimdiye kadar bu inşaat çoktan bitmişti. Bu tür projeler şehre değer katmasını beklediğiniz projeler. Bu alanlarda özel imar düzenlemeler yapmadan olmuyor. Orada imar rantı olmadığını görmeniz lazım. İmar rantı olsa inşaat neden yapılmıyor? Oradaki tarihi bir eseri de ayağa kaldıracaklar. Taahhütleri var. Keşke bu inşaatı yapsalar be Orhan bey. Keşke yapabilseler.

RANT SAĞLAYACAK PROJE OLSAYDI…

Biz bu kararları ilk aldığımızda mahkeme kararları gelene kadar inşaata başlar ve bitirirlerdi, ondan sonra da yollarında yürürlerdi. Ne Başiskele Belediyemizin ne de bu meclisteki üyelerimizin orada bir menfaati olmadığı ortada. Şehrimize değer katacak bir proje bu. Bu sebeple yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Rant sağlayacak bir proje olsaydı çoktan yaparlardı. Bence burada bir an önce bu inşaatın yürümesi için oy birliği ile karar alalım. Hayırlı bir sonuç ortaya çıksın derim. Tabi sizin bakış açınız bu. En az sizler kadar hatta belki de daha fazla rant konusunda hassas olduğumu herkes biliyor.” Söz konusu madde oy çokluğu ile kabul edildi. CHP Grubu’nun imar değişikliğini yeniden mahkemeye taşıması bekleniyor.

500 milyonluk KOYAŞ rantı meclise geliyor!