Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Neoliberalizme bir tepki: Dağdağan Türküsü

Edebiyat dünyasının son dönem tanınan genç yazarlarından Volkan Altınbaş’ın 4. Kitabı ve aynı zamanda ikinci romanı olan Dağdağan Türküsü yayımlandı. Daha önce 2016 yılında yayımlanan ve tanıtım yazısını Sunay Akın‘ın kaleme aldığı Ceviz Hırsızları adlı romanının devamı niteliğindeki kitap okuyucularıyla buluştu.

Edebiyat dünyasının son dönem

Bir dönem Kocaeli’de muhabirlik yapan Volkan Altınbaş’ın 2016 yılından beri üzerinde çalıştığı Dağdağan Türküsü adlı ikinci romanı daha önce yayınlamış olduğu Ceviz Hırsızları adlı romanının devamı niteliğinde. Yazarın 4. Kitabı olan bu eser, felsefe, sosyoloji ve psikoloji sacayağıyla oluşturulmuş bir eser.

MEKAN PSİKOLOJİSİ!

Yazarın, ‘Yaratmak istediğim devrimsel bir üslubu tam anlamıyla yansıttığım, teori ve pratiği uyuşturduğumu düşündüğüm bir roman’ diye ifade ettiği bu romanda üslup, tamamen mekan psikolojisi üzerine kurulmuş bir yapıt olarak göze çarpıyor. Mekan psikolojisinden kast edilenin ne olduğunu merak ettiğimizde aldığımız yanıt bir hayli kısa ve net. Yazar, “Türk toplumunda insan, karakteri mekandan mekana değişen bir karakter,” diyor ve ekliyor: “Bugüne kadar okuduğum kitaplarda bunun ön plana çıkmadığını ve karakterlerin ve tiplerin yazarın perdesinden okunduğunu hissettim. Ben bu perdeyi ortadan kaldırdım…”

NEO-LİBERALİZMİN ÖN PLANA ÇIKTIĞI BİR KURGU

Raflardaki yerini alan Dağdağan Türküsü’nün arka kapak tanıtım yazısında yer alan şu ifadeler kitabın içeriğine ilişkin özet bir tanıtım sunuyor bizlere: “Sistem dışına itilmiş, çaresiz bir genç… O, güçlü olmayı haklı olmaya yeğleyen bir tarihin asimilasyonuna maruz kaldı. Genç dimağı, her geçen gün biraz daha etkisi altına alan neo-liberalizm yeryüzünü bir ahtapot gibi sararken, Davut, son nefesine kadar direnmeyi sürdürüyor. 21. Asrın ilk çeyreğinde kendini fazlasıyla hissettiren ‘Diplomatik Bireysel İstemsizlik’, gelenek ile moderniteyi, köylü kadın ile neo-liberal kadını karşı karşıya getiriyor; kişilikler, farklı bir kimliğe bürünürken zayıflıyor… Hatalarıyla yüzleşmekten korku duyan insanlar için kurulan her iletişim, geçmişle yüzleşme fırsatına dönüşüyor ve anın sorgusu,

geleceğin kurgusunu engelliyor…” Kendini sosyalist olarak gören fakat aslında muhafazakar bir varoluşa sahip Davut ile kendini muhafazakar olarak gören fakat aslında neoliberal alışkanlıkları ağır basan kardeşi Purut’un hikayesi Dağdağan Türküsü… Karakterlerdeki sosyolojik altyapıların yaşam içerisinde gerçekleşen olaylarda ağır ağır yeni çatışmalar yarattığı bir kurgu tamamen. Örneğin bu çatışmalar, komünal alışkanlıkları ağır basan köylü kadın ile 80 sonrası ortaya çıkan neoliberal yaşam kültüründen beslenen şehirli kadını karşı karşıya getirirken aslında yeni bir sosyolojik çatışma daha doğuruyor. Bu çatışma kişilerin inanç sorunsalıyla birleştiğinde bambaşka bir hayatla karşılaşıyoruz. Metaforlar, kadın-erkek varoluşuna dair alışkanlıklar, derin psikolojik analizler ve en önemlisi felsefeyle yoğurulmuş bir kurgu. İşte  böyle bir kurgu edebiyatseverlerini bekliyor.

AZ ZAMANDA BÜYÜK İŞLER BAŞARMIŞ GENÇ BİR YAZAR

Klaros Yayınları aracılığıyla yayınlanan ve okurlarıyla buluşan Dağdağan Türküsü’nün yazarı Volkan Altınbaş’ın Her bir Şeys-i Aşk adlı ilk kitabı şiir türünde yayımlanmış bir eser. 2013 yılında yayımlanan bu kitabın önsözü Tayfun Talipoğlu’nun kaleminden çıkmış. Sonrasında 2016 yılında ilk romanı Ceviz Hırsızları’nı yayımlayan yazarın, bu kitabının arka kapak tanıtım yazısını Sunay Akın kaleme almış. Bu süreçte Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan Altınbaş, iki yıllık gazetecilik serüvenini noktalamış. Röportaj yazarlığı yaptığı gazetecilik hayatı boyunca önemli röportajlara imza atmış. Ayşen Gruda, Müjdat Gezen, Emre Kınay, Ayşe Kulin, Taylan Özgür Ölmez gibi önemli isimlerle röportajlar gerçekleştiren Volkan Altınbaş, yine bu süreçte Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda Gürsel Korat, Çiğdem Ülker gibi önemli isimlerden yazarlık eğitimi almış. Şiirleri ve öyküleri Sinada Edebiyat, Güncel Sanat, Bambu Tiyatro ve Kültür Sanat, Yazı-Yorum, Eskişehir Sanat, KE, ETOS dergilerinde yayımlanmış. 2017’de Anadolu Üniversitesi Basın Yayın bölümünde ilk yüksek lisans eğitimini tamamlamış. 2019 yılına gelindiğinde ilk öykü kitabı olan 3. Kitabı Donuk Adamı yayımlamış. Kum saati adlı öyküsüyle ön plana çıkan bu eserinden yaklaşık bir sene sonra 2. Yüksek lisans eğitimine başlamış. Şu anda yüksek lisans eğitiminin sonuna gelen Altınbaş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi bölümünden mezun olmak üzere. Kısacası genç dönemde gerek edebi gerekse sosyal anlamda böyle bir başarı öyküsüne sahip yazarın Dağdağan Türküsü adlı yeni romanını tüm edebiyatseverlere öneriyorum.

volkan