Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
blank
admin

Özgüvenine güven

Özgüven; kişinin kendi potansiyelini bilmesi, bu olumlu ve olumsuz düşüncenin duygu ve davranış durumuna dönüşmesiyle ortaya çıkar.

Her koşulda en çok ihtiyacımız olan ya da duyulan güç; özgüven.

Bir çoğumuzda özgüven gerçek anlamıyla belleklere oturmamış olsa da, yine çoğumuzda da olmasına rağmen güçlendirip ortaya çıkaramamaktan şikayetçi oluruz.

Her özgüven doğru özgüven değildir.

Doğru yer, doğru mekan, doğru kişi, doğru zaman gibi …

İşin aslı; tanımına yakışan özgüven ‘’doğru’’ bilinip kullanılmıyor. Çoğu zaman cesaretle, çoğu zaman da cahillikle karıştırılabiliniyor.

Özgüvenin doğrusu mu olur? diye soranlara bir örnekle konuyu pekiştirmek isterim.

Mesela; özellikle ergenlik döneminde kendini ispatlamak isteyen öğrenci tipleriyle karşılaşılabiliniyor. Ya öğretmeninin üzerine yürüyor yada kural ihlalinde bulunuyor.

Çok uzağa gitmeyelim; Covid-19 mücadelemizde karantinaya  girmeyen vakalar, maske takmaya ihtiyaç duymayan ‘’özgüveni yüksek bireyler’’ bunların hiç biri maalesef ki özgüveninin yakınından geçmiyor.Bu tarz davranışların isimleri toplumlara göre değişmektedir.

En çok kullanılan tanımı ise ‘’cahilliktir.’’

Özgüvenimizi küçük bir çocuğa benzetiyorum. Ne kadar güzel beslersen o kadar büyür,ne kadar doğru eğitirsen bir o kadar nitelikli olur.

Peki biz özgüvenimizi nasıl doğru geliştirebiliriz?

-Öğrenmeye açık olmak

Öğrenmenin yaşı, zamanı yoktur.

Kendimizi donanımlı hissetmemiz, kendimize karşı duruşumuzu geliştirir. Bilgimiz çoğaldıkça ifadelerimiz,toplumda konuşmalarımızın niteliği değişecek ve daha ilgili dinleneceğiz.Bu durumda bizim kendimizi daha  değerli hissettirecektir.

İlgi duyularak dinlenmek, bir sonraki toplum önündeki hamlemizi kolaylaştıracak, özgüvenimizi besleyecektir.

-Çevrenizdekilere yardım etmek

Sadece sevdiklerimize veya tanıdıklarımıza değil, tanımadığımız insanlara yaptığımız yardım ve destekler, kendimizi işe yarar hissettirir. Manevi duygularımızı ne kadar çok besler ve şefkatle doldurursak,yüreğimizdeki o anlamsız boşlukların oluşumunu da engellemiş oluruz.

İç ruhunuz ne kadar kendinden eminse, emin olun dışarıdan da o kadar kendinizden emin durursunuz.

 

 

-Spor Yapmak

Spor sadece bedenimizi değil, ruhumuzu da zinde ve formda tutar. Ayrıca bedenimizi tanımamızın en kolay yoludur,spor.Her insan orantılı hatlara sahip olacak diye bir durum söz konusu olmadığı

gibi, kendimizi bu yönlerimizle kabul etmeliyiz .Fazla kilolarımızdan kaynaklı içe kapanma,topluluk karşısında konuşamama yada sosyalleşememe gibi problemleri ,yapabileceğimiz sporla bedenimizi tanır ve kontrol edebilme yetisi kazanırız.

-Tolerans gösterdiğin davranışları belirle ve hayatından çıkar

Zayıf yönlerimizi objektif bir biçimde tanımlayıp belirlemek zahmetli bir süreç olabilir.Net görebilmek adına hayatta en çok bizi üzen olayları ya da hevesimizi körelten davranışları belirlemek daha kısa yol almamızı sağlayacaktır.

Açık kapıları kapatabilirsek, özgüvenimizi kıracak ve motivasyonumuzu dağıtacak hamleleri engellemiş oluruz.

-Kurallardan oluşan inançlarınızı yıkıp atın

İnançlar, bugüne kadar bize kural diye öğretilen fikirlerdir.

Mesela; geç saatte komşunun kapısı çalınmaz. Bu bir inançtır. Hiçbir yerde bu kural yazmaz ama  biz uyar  ve uygulatırız.

Kendinizde fark etmediğiniz inançlarınızı belirleyin, mutlaka çıkacaktır.

-Yeterince iyi olmadığınızı kabul edin

Mükemmeliyetçilikten uzaklaşıp, esnek davranmak sizin üzerinizdeki baskıyı azaltacak ve böylece size göre yaptığınız büyük hataları hafifletecektir.

Kusursuz kimse yoktur ve doğrusuyla yanlışıyla, iyisiyle kötüsüyle bir düzende bulunuyoruz. Kendimize karşı kabullenmeye geçmeye attığımız her adım özgüvenimizin temelini sağlamlaştıran direkleri oluşturacaktır.

-‘’Bundan daha iyisini hak ediyorum ‘’yerine ‘’Bundan daha iyi olabilirim’’deyin

Temenniler ya da özentiler üzerine kurduğumuz yaşam temenni olarak kalmaya devam edecektir. İstediğimiz şeyleri  temenni yerine niyet etmeliyiz.Tıpkı oruç tutmak için edilen niyet gibi…

Biz eğer özgüvenimizi beslemek ya da değişmek istiyorsak önce kelimelerimizi değiştirmeliyiz. Değiştirmeliyiz ki  bu değişim yoluna bir adım atabilelim.

Kelimelerimizin içinde saklı olan gücü fark edebilseydik, günde sadece 1 kelime kullanırdık.

Kelimelerimiz beynimizi, beynimiz hayatımızı değiştiriyor.

Hayatınızı güveninize yaslamanız dileğiyle…

SERPİL KAZAN

İlişki ve Evlilik Danışmanı
ICF Profesyonel Koç
Bireysel•Öğrenci•Kurumsal Koç
Marka&İmaj Danış.

 

 

 

YORUMLAR

Bir adet yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ