Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
blank
Akın Ülkü Sevinç

Sahipsizler

Katıldığımız bir Viyana seyahatinde ekibimizdeki belediye başkan yardımcılarından biri, sokak ve caddelerde sahipsiz hiçbir sokak hayvanı görmediği için “Ya buralarda hiç mi kedi köpek yok? nerede buranın kedi köpekleri” diyerek şaşkınlığını dile getirmişti.

 

O günün akşam yemeğinde bulunduğumuz kentin Belediye Başkanı’na bunun nasıl olduğunu sorduğumda, kentin merkezden uzak ormanlık bir bölgesinde kurdukları sahipsiz hayvan barınağı marifetiyle bunu sağladıklarını anlatmıştı.

 

Bir gece Bağçeşme anayoldan arabayla eve dönerken yolda hareket halindeki aracımıza 7-8 sokak köpeği musallat oldu. Yaklaşık 300 metre boyunca sağlı sollu aracı koşturmaca yaşadık. Aracın camları açık olsa çıldırmışçasına araca teğet şekilde koşturan köpeklerin camdan içeri saldırması yada koşturan köpeklerin aracın altında kalması işten bile değildi.

 

Geçen hafta oğlumun sınavı nedeniyle gittiğimiz Umuttepe kampüsünün yollarında, binaların girişinde, kafeteryalarında sürüler halinde 10’arlı 15’erli sahipsiz sokak hayvanının başıboş dolaştığını şaşkınlıkla izledim.

 

İzmit’in göbeği Veli Ahmet mahallesinde oturuyorum. Az önce olduğu gibi her gece sürüler halinde gelişigüzel koşturan başıboş sokak hayvanının agresif tonda bağırışlarını duyuyorum.

 

Ben sadece kendi yaşadığım örnekleri paylaştım. Kentin başka cadde ve sokaklarında bu sorunla ilgili neler yaşanıyor kim bilir?

 

Farz edin ailenizle misafirlikten dönüyorsunuz, ya da mesainiz bitti yorgun argın işten dönüyorsunuz ve bu sahipsiz sokak hayvanları ile göz göze geliyorsunuz.

 

Ulusal bir haber kanalında konuyla ilgili bir tartışma programında yayınlanan dünya ülkelerinde sahipsiz sokak hayvanları sorununun çözümü konusunda alınan önlemler tablosunu yazımın ekinde paylaştım.

 

Elbette her canlı gibi sahipsiz sokak hayvanlarının da yaşama hakkı var. Ancak, her gün kaç kişi sahipsiz sokak hayvan saldırısına uğruyor bilmiyorum ama giderek gün artan bu sorunun daha fazla büyümeden her canlının yaşam konforunu arttıracak bir yöntemle kalıcı bir çözüme ulaştırılmasının vakti gelmedi mi?

YORUMLAR

Bir adet yorum var

  1. Belediye başkanlarının en önemli görevlerinden olmalı. Bunu yapmıyorsa seçilmemeli. Hayvanların suçu yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ